Guvernul Tudose decide ca sarcina publicarii manualelor scolare sa fie asumata de catre Ministerul Educatiei Nationale, prin Editura Didactica si Pedagogica, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Liviu Marian Pop. Ministrul a adaugat ca Ministerul Educatiei nu sustine manualul unic, asa cum a fost acuzat, insa competitia va fi intre autori si nu intre edituri. Potrivit acestuia, Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza manualele scolare la solicitarea directa a Ministerului Educatiei Nationale, pe baza de contract.
"Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va fi infiintata ca societate comerciala pe actiuni, de interes national, cu capital integral de stat, in subordinea Ministerului Educatiei, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactica si Pedagogica.
Societatea Editura Didactica si Pedagogica va avea ca obiect principal de activitate editarea de: manuale scolare pentru invatamantul prescolar, primar, gimnazial, liceal si postliceal, in limba romana si in limbile minoritatilor nationale si alte lucrari pentru invatamantul prescolar si universitar, manuale pentru scoli profesionale si de maistri; tratate, lucrari de metodica si de pedagogie, lucrari in sprijinul invatamantului pentru perfectionarea profesorilor si pentru activitati individuale ale elevilor si studentilor, originale si traduceri din alte limbi, materiale grafice in domeniul mijloacelor de invatamant, precum si alte lucrari necesare invatamantului", a spus ministrul.
Acesta a adaugat ca Ministerul Educatiei nu sustine manualul unic, asa cum a fost acuzat, insa competitia va fi intre autori si nu intre edituri.
"Pe cei care critica proiectul legii manualului scolar si demersul nostru de a intari Editura Didactica si Pedagogica ii rog sa imi spuna public unde au vazut scris intr-un proiect al Ministerului Educatiei Nationale ca ministrul Educatiei sau Ministerul Educatiei sustine manual unic!
Facem competitie intre autori si nu edituri, iar competitia intre autori – colegii nostri din invatamantul preuniversitar, universitar, membri ai Academiei Romane, autori si experti in educatie pot sa se concentreze pe scriere de manuale de calitate de care avem nevoie in sistemul de invatamant preuniversitar si universitar", a adaugat ministrul.
Potrivit acestuia, Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza manualele scolare la solicitarea directa a Ministerului Educatiei Nationale, pe baza de contract.
Totodata, complementar, aceasta poate desfasura si alte activitati conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate.
"Societatea va fi condusa de Adunarea Generala a Actionarilor, constituita din reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale, si de catre un Consiliu de Administratie format din cinci membri. Reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor si membrii Consiliului de Administratie vor fi numiti si eliberati din functie prin ordin al ministrului Educatiei. Conducerea executiva a societatii va fi asigurata de un director general", a afirmat reprezentantul MEN.
Autor: Banu Alexandra
Sursa: PortalInvatamant
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu