joi, 19 iulie 2018

O mai puțin meritată vacanță


 Parlamentarii intră în vacanţă, nu fără a lăsa pe masă câteva subiecte greu de digerat. Guvernul are pe ţeava puştii amnistia fiscală. Este vorba despre ştergerea datoriilor avute de agenţi economici şi de persoane fizice înregistrate până la sfârşitul anului 2017. Acesta ar fi un cadou de Centenar. Se estimează o sumă de aproximativ 90 de miliarde de lei. Cum banii ăştia nu vor fi recuperaţi niciodată, amnistia este doar o manevră politică destul de controversată.
Tot în cârca guvernului este pusă intenţia de a emite o ordonanţă de amnistie şi graţiere prin care s-ar rezolva dintr-un foc problemele penale ale preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Opoziţia trage asupra guvernului din toate direcţiile, nu atât din dorinţa de a împiedica emiterea ordonanţei, cât pentru a îngroşa tema penalilor.
Şi Curtea Constituţională intră în vacanţă lăsând nerezolvate sesizările pe marginea Codurilor penale. În schimb i-a făcut un cadou de vacanţă lui Liviu Dragnea declarând neconstituţională legea înfiinţării Fondului Suveran de Investiţii. O pleaşcă de 10 miliarde de euro.
Tot bani foarte mulţi sunt în joc pe marginea legii offshore, lege votată de Camera Deputaţilor care a suscitat o vie dezbatere privind modul în care se dau pe nimic bogăţiile naturale ale României. S-au supărat foarte rău investitorii străini. Cu siguranţă firmele de lobby nu vor intra în vacanţă. Până la toamnă probabil sumele vehiculate că vor intra în buzunarul României se vor mai micşora.
Tot o temă lansată în ultimele zile, dar cu destulă discreţie, este a renunţării la cota unică şi introducerea impozitării progresive a salariilor. Asta loveşte tare în salariile bugetarilor, abia majorate. Ce au câştigat pe hârtie, vor pierde la casierie.
Ne îndoim însă că guvernul va avea curajul să recurgă la o asemenea măsură, cei cu salarii mari la stat fiind în mare parte votanţii PSD. O asemenea măsură ar putea lua un partid de dreapta. Sau cel puţin să anunţe că este necesară şi dreaptă impozitarea progresivă. Cei care câştigă mai mult este corect, moral şi economic să plătească mai mult. Statul, cu cât împarte mai mult, cu atât are nevoie de bani mai mulţi.
La sfârşitul unei sesiuni parlamentare s-ar impune publicarea unui bilanţ. Chiar şi opoziţia care nu a prea reuşit să-şi impună proiectele de legi ar fi util să-şi publice lista propunerilor. Astfel s-ar vedea ce ar face dacă va veni la putere. Ce propuneri legislative a avut PNL? Dar zbanghiul USR? Care a fost aportul PMP condus de fostul preşedinte Traian Băsescu?
În mare parte se cam ştie ce a muncit majoritatea parlamentară înainte de a pleca într-o mai puţin meritată vacanţă. S-a zbătut să modifice legile justiţiei, dând astfel apă la moară opoziţiei. Pe lângă controversatele modificări la legile justiţiei a mai făcut câte ceva. La fel şi UDMR ar trebui să-şi facă o socoteală dacă a meritat sau nu să susţină majoritatea PSD-ALDE. Ce a primit în schimbul susţinerii?
Parlamentarii intrând în vacanţă lasă loc liber de manifestare pentru guvern. Liviu Dragnea plecând în vacanţă premierul Viorica Dăncilă rămâne stăpâna butoanelor. Cum recent s-a întâlnit şi cu preşedintele Iohannis, iar întâlnirea nu s-a lăsat cu critici din partea preşedintelui, înseamnă că Viorica Dăncilă ar putea fi regina acestei veri. O vom vedea la lucru de una singură sau va pleca şi ea în vacanţă?!

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu