marți, 24 iulie 2018

Poetul maramureșean IONEL SIMA - susținut în plan literar de către jandarmii maramureșeni ...


Într-un cadru festiv, la Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu”, din Baia Mare, s-a desfășurat, luni, 23 iulie 2018, dublă lansare de carte, la care au participat și doi jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș.
Literar vorbind, ne raportăm la volumele de versuri ,,COPACUL IUBIRII” (anul apariției editoriale 2016) și ,,FRÂNTURI DIN SUFLET” (2018), ambele volume apărute la Editura Armonii Culturale, Adjud-Vrancea, purtând semnătura autorului - IONEL SIMA și având ca editor de carte poetul Gheorghe A. STROIA.  
Autorul s-a bucurat, la acest eveniment, de susținerea și încurajarea familiei, dar și de prezența multor prieteni și iubitori de literatură de bună calitate, chiar dacă este perioada ,,plină” a concediilor de odihnă. Sosit (reîntors) pentru câteva săptămâni în România din ,,State ...”, poetul a ținut neapărat să dăruiască maramureșenilor și Maramureșului - bucurie din bucuriile dumisale, suflet din sufletul dumisale, fericire și gând curat din gândurile și fericirile dumisale.
Printre susținători amintesc vocile poeților prof. Marian HOTCA sau Vasile E. LUPȘE, secretarul literar al Cenaclului din Satulung - Ioan ARDUSĂTAN, prof. Ionela SIMA - fiica poetului, dar și vocea interpretului de muzică populară Vasile Boiciuc-ROGNEANU.
O părere autorizată, obiectivă și emoționantă au avut și doamnele prof. Ileana COSTIN și prof. Mariana POPAN, care au stat alături de autor la masa invitaților de onoare. Mesajele extrem de sensibile ale celor două doamne, fine cunoscătoare și prietene de mulți ani cu familia Sima, au stârnit interes, lacrimi și emoții puternice.
În acest context, i-a mai fost alături - o dovadă în plus că jandarmii sunt, înainte de toate, oameni cu suflet, și apărători ai legii - preot militar dr. DANIEL ACHIM - (I.J.J. Maramureș) - membru al Cenaclului Literar ,,Nichita Stănescu”, aparținător Centrului Cultural al M.A.I., care susținându-l, apreciindu-l, felicitându-l și încurajându-l pe autor, a rostit următoarele:
,,Se vede în poetul Ionel Sima - maramureșean de-al nostru, dar de-o vreme navetist pe ruta România-State ..., multă lumină și  spiritualitate. Ionel Sima este un om credincios, este un bun creștin, lucru dovedit și în viața de zi cu zi, și din poemele dăruite astăzi prin cele două volume, despre care vorbim. Stă mărturie poezia ,,Religii” din ,,Copacul iubirii” ... ,,Acuma stau și mă odihnesc / Adventist de ziua a șaptea / pentru că vreau să / merg ortodox spre / Lumină” (pag. 8).
,,Se vede în poetul Ionel Sima, pe lângă talantul neirosit, iubirea sinceră, poeziile fiind izvorâte din adâncul sufletului, sunt poeme ale iubirii, ale unei iubiri curate, ale unei iubiri sincere, așa cum zice sfânta rugăciune că trebuie păstrată legătura dragostei, chiar și dincolo de mormânt. Se observă la autor, în potențialul său creativ, o amplificare a valorizării iubirii, singura existențială preocupare îi este desăvîrșirea prin iubire. Văd o luptă lăuntrică, pentru a se debarasa de rău și răutăți, și a pune în elită sinceritatea trăirilor alături de cei dragi”, a finalizat părintele jandarm, felicitând apariția editorială și autorul ei.
Printre susținătorii autorului au fost profesori, poeți, interpreți de muzică populară, oameni care știu ce înseamnă respectul pentru ,,colegul de breaslă”, dar susținere și înțelegere a găsit și la Primăria Suciu de sus, (autorul avându-și rădăcinile aici), prin prezența bibliotecarului din comună, trimis ,,cu delegație”, de către însuși primul gospodar al comunei Suciu de Sus, care astfel și-a motivat lipsa, fiind prins cu treburile obștei.
După rostirea mesajului domniei sale, ca încurajare și adâncă prietenie, dovadă că satul nu-și uită sau marginalizează valorile, domnia sa, în numele primarului și al Consiliului local, a lansat invitația lansării următorului ,,volum într-un cadru festiv și sătesc, aici în Suciu de Sus, în mijlocul celor care îl iubesc și îl prețuiesc, adică, în satul natal al poetului”.
Editorul cărților, poetul Gheorghe A. STROIA, lipsit motivat, de la eveniment, scrie în prefața volumului ,,Copacul iubirii” (2016), că: ,,Ionel Sima își construiește o întreagă lume în care cuvintele de ordine sunt - frumusețea sufletului, noblețea gândurilor, simplitatea expresiei, pacea și speranța. Lirica sa este, în totalitate, un cânt suav și delicat al omului ce iubește, cu toată ființa, natura, familia, satul și rădăcinile pierdute în neguri imemoriale, dar mai mult decât orice, pe Dumnezeu” (pag. 3)
Celălalt jandarm - plutonierul adjutant șef Aurel BELE - cel care semnează cu pseudonimul Vasile BELE - (membru al aceluiași Cenaclu Literar aparținător Centrului Cultural al M.A.I., membru al Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare, membru al Cenaclului literar ,,Petre Dulfu” din Satulung, membru al USELR din Republica Moldova), este cel care semnează prefața volumului ,,FRÂNTURI DIN SUFLET”, a fost și moderatorul evenimentului cultural, afirmă:
,,Autorul Ionel Sima, ne răsfață cu talentul său, se joacă foarte ușor cu imaginile și culorile poetice.Găsim în poemele sale o iubire fără de margini, profundă și curată. Tot el, autorul, ne dăruiește un stil de poezie mai aparte, făcându-și sau conturându-și propriul său stil. Îmi place stilul în care își construiește autorul centrul său lumesc, centrul poetic, bazat înaintea oricăror fapte sau vorbe doar pe iubire, fiind unul mai aparte și totuși foarte clar, făcându-te să vezi realitatea de dincolo de carte, de poem, de vers, adevărul adevărat, fiind în final și un motiv de serioasă și în profunzime meditație”. (pag. 5-6).
 Felicităm autorul pentru impactul sufletesc și pentru aparțiile editoriale, și-i mulțumim cu profund respect pentru acest minunat cadou oferit, asigurându-l de toată stima și de întregul nostru respect, al jandarmilor maramureșeni. Îți mulțumim că ai avut încredere în noi și în instituția noastră, dovadă că și jandarmii sunt sensibili și receptivi la activitățile culturale, și le susțin. Vreți o altă Dovadă? Drum bun, drag prieten al jandarmilor.

Baia Mare- 24 iulie 2018

VASILE BELE
 BAIA MARE  VICTOR BABES 31/51 
TEL:0753-53.30.03
email  v_bele@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu