marți, 4 decembrie 2018

A venit vremea UDMR



 Partidele mari se autodevorează. Patru ani este o perioadă prea lungă pentru ca o formaţiune politică, o alianţă, o coaliţie să-i poată parcurge liniar până la capăt. Devenit principal partid de guvernare după alegerile din 1996, PNŢCD a sfârşit prin a ieşi în urma celor patru ani în afara parlamentului. PD, transformat în PDL, infatuat, după câţiva ani de guvernare ca primă vioară a sfârşit prin a-şi pierde odată cu numele şi identitatea.S-a topit în masa amorfă a unui partid, trecut şi el la rândul lui prin metamorfoze greu de anticipat.
Câte partide cu adevărat mari au dominat scena politică după 1990? Cam patru: PSD şi PDL, născute din FSN, şi cele două partide istorice, PNŢCD şi PNL. Restul formaţiunilor politice au fost fie simple efemeride, fie partiduleţe de buzunar, completând majorităţi parlamentare fluide.
Cel mai bine a rezistat în timp partidul fondat de Ion Iliescu. PSD a jucat un rol important pe întreaga perioadă postcomunistă, fie la guvernare, fie în opoziţie. Aşadar, pe drept cuvânt este făcut responsabil de situaţia în care se află azi România. Niciun alt partid nu-şi merită mai mult huiduielile, atât pentru trecutul său, cât şi pentru ceea ce este în prezent.
Potrivit unei tradiţii de tristă amintire, coaliţia PSD-ALDE şi-a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor. Din acest moment una dintre formaţiunile care nu s-a prea văzut în ultimii doi ani îşi reia rolul de parte complementară a puterii. Grupul Minorităţilor, precum şi UDMR, vor asigura majoritatea parlamentară.
A venit vremea UDMR-ului. A stat cuminte, a aşteptat aproape doi ani şi, iată, devine indispensabil. Dacă face un pas la dreapta poate dărâma guvernul. Nu-i intră însă în obicei. De ce să dai pasărea din mână, o pasăre care nu poate zbura fără ajutorul tău, pentru pasărea de pe gardul PNL? De fapt, pentru un stol destul de împrăştiat.
PNL nu este recunoscut ca principal partid de opoziţie nici măcar de USR. Dacian Cioloş a refuzat şi refuză şi după ce are propria formaţiune să recunoască superioritatea PNL. Traian Băsescu, în calitate de fondator şi mentor al PMP, îl dispreţuieşte pe faţă pe liderul PNL. Mai trebuie socotit şi partidul lui Victor Ponta, Pro România.
Este foarte posibil ca UDMR să vadă în acest fel o prezumtivă coaliţie de guvernare.
Cel mai simplu calcul, cu cele mai mici riscuri, îi dictează să susţină majoritatea PSD-ALDE. Mai spre sfârşitul mandatului va vedea ce are de făcut.
UDMR pune condiţii specifice oricărei formaţiuni a unei minorităţi: drepturi pentru minoritatea respectivă.
În plus, UDMR cere finanţări pentru proiecte din judeţele în care se află populaţie maghiară, în ordinea ponderii înscriindu-se Harghita, Covasna, Târgu Mureş, Satu Mare. Punctual, în toate judeţele din Transilvania cu populaţie maghiară.Prin pierderea majorităţii de către PSD-ALDE aceste judeţe din Transilvania au de câştigat.
După o mică vânzoleală la începutul campaniei pentru marcarea celor o sută de ani de la Unire, UDMR a trecut cu bine şi testul Centenarului. Adică fără scandaluri anunţate privind declaraţia lui Kelemen Hunor că maghiarii nu au ce sărbători la 1 Decembrie.
Lucrurile nu par deloc încurcate dacă îi consideri pe actualii lideri ai partidelor parlamentare serioşi şi maturi din punct de vedere politic. Surprize pot apărea dacă PSD continuă să piardă parlamentari atât de mulţi încât PSD şi ALDE să nu aibă asigurată o majoritate nici împreună cu UDMR şi Minorităţi. Din calcule politice, s-ar părea însă că PMP se pregăteşte să pună umărul şi să salveze guvernarea PSD-ALDE.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informația zilei de Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu