duminică, 26 noiembrie 2023

Ion Săsăran – actor al cetății

 



Vineri, 24 noiembrie, de la ora 13.00, la Fondul Documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc un moment evocativ „Ion Săsăran – actor al cetății” și o expoziție omagială, la 90 de ani de la naștere. Sărbătorirea maestrului este organizată la inițiativa domnului Gherasim Solovestru Domide, monograf al marelui actor.

Ion Săsăran este unul dintre absolvenţii „promoţiei de aur” a teatrului românesc, care şi-a dedicat toată viaţa acestei profesii, pe care a slujit-o cu suflet și dăruire. Personalitate culturală cu recunoaștere națională, Ion Săsăran s-a născut pe 25 noiembrie 1933, în satul Săsar din Maramureș. A avut o copilărie grea, cu multe lipsuri, însă voința și perseverența l-au determinat să ajungă un reputat și talentat actor și un îndrăgit profesor, la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş.

 Dr.  Gherasim Domide, o personalitate complexă cu preocupări culturale, în prezentarea de astăzi, a expus parcursul biografic și profesional dar și câteva amintiri, momente personale din prietenia sa cu marele actor. Într-o formă de prețuire și respect pentru acesta, a realizat un valoros interviu cu actorul Ion Săsăran, tipărit de Editura Proema, Baia Mare, „Convorbiri cu actorul Ion Săsăran”, rezultat al  unei comuniuni de suflet și admiraţie.

Au mai rostit alocuțiuni dr. Florian Roatiș, scriitorul Săluc Horvat și actorul Andrei Dinu, de la teatrul Municipal Baia Mare.

C.L.L.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu