miercuri, 17 aprilie 2024

Ultimul tun?

 

La început de aprilie, Ionel Augustin Bogdan, cu câteva luni înainte de a fi scos de alegători din biroul de președinte al CJ, a adus vestea cea marea pentru maramureșeni: „Aducem Forza ZU în Baia Mare în 31 august! Avem o singură dilemă și vă rugăm să ne ajutați: în ce locație vreți să organizăm cel mai mare festival al hiturilor românești?”.

Și maramureșenii i-au răspuns: Dumbrăvița, parcurile industriale pe care le-a construit, groapa de gunoi, barajul Runcu, Aqua Park Baia Sprie, pasajele pe care le-a ridicat la Clubul Văcarilor sau Italsofa și multe alte locați legate de „mărețele realizări” ale celui mai slab președinte din istoria instituției. Concluzia amară, de fapt răspunsul corect la zbaterile electorale ale pușlamalei politice a fost dat de un cititor al postării: „Poți să aduci și pe maica Terezia, ești istorie oricum…”.

Așadar, cu voluminosul bagaj de nesimțire avut în dotare, Ionel ne pregătește în sunet de fanfară o mare paranghelie privată pe care o va finanța din bugetul instituției, adică din buzunarul maramureșenilor. Specimenul politic cu creier rudimentar, care nu are niciun fel de rușine și autocontrol, crede că își poate permite orice porcărie, mai mult, așteaptă și participarea, implicarea celor pe care îi prostește și îi umilește.

Ca să nu se creadă că banii vin doar din bugetul județului, a anunțat că evenimentul de o zi se va desfășura sub oblăduirea financiară a Organizației de Management al Destinației Maramureș (OMD), o făcătură condusă de Ionel, înființată, așa cum bine spunea cineva doar pentru a putea sifona mai cu spor banii publici.

Iată cum explică corigentul implicarea OMD: „Prin artiștii și influencerii care vor fi prezenți la eveniment, vom spori vizibilitatea și prestigiul destinației turistice Maramureș, promovând nu doar concertul, ci și cultura, tradițiile, meșteșugurile, frumusețea și spiritul de neegalat a județului nostru!”

Așa da, deci făcătura lui Ionel ar fi cea care scoate 1,3 milioane de lei pentru sindrofia privată. Nu are de unde, funcționează din fondurile alocate de CJ. OMD a spart și sparge la greu banii CJ, pe manifestări organizate în țară sau străinătate în vederea promovării județului, ambasadori ai demersului fiind Ionel, vicepreședinții, consilieri, liberali destoinici, mulți dintre ei fiind sprijiniți și de familii în aceste deplasări lungi și istovitoare.

În această situație nu trebuie să ne mirăm că propunerea lui Ionel făcută CJ de a aloca suma respectivă pentru buna desfășurarea a parangheliei a trecut fără nicio problemă, gașca liberal-useristă fiind majoritară. Nici nu mai are rost să precizăm că Ionel a anunțat că a bătut palma cu cei de la Radio ZU, dar și data desfășurării manifestării, înainte ca aleșii județeni să fi votat văduvirea oficială a bugetului cu 1,3 milioane de lei. O dovadă că figura asta politică sfârtecată și incomodă făcut și face ce vrea cu banii publici.

Cum nu are rost să spunem nici că suma respectivă a fost luată de hăndrălăii iresponsabili din fondul de rezervă al județului. Acești derbedeii aleși de maramureșeni au considerat că organizarea manifestării e prioritară și nu contează dacă județul rămâne fără bani în cazul unor situații deosebite care ar putea avea loc în perioada următoare.

Să fi uitat sau n-au știut nătărăii lui Ionel că în conformitate cu prevederile legale, fondul de rezervă bugetară se poate folosi doar pentru finanțarea unor cheltuieli urgente, neprevăzute „pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale, precum și pentru ajutorarea unor primării în situații de extremă dificultate, la cererea publică a acestor unități administrativ-teritoriale”.

Din câte știm, Doru Dăncuș, primar interimar al Băii Mari, deși îi place muzica și dansul, n-a solicitat vreun ajutor de la Ionel, considerând probabil că organizarea unei paranghelii private nu întrunește caracteristicile unei situații de urgență.

Semne mari de întrebare se pot pune pe seama faptului că, după cum se știe, Ionel, cu o ușurință slinoasă în vorbire, și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar. Nu intrăm în detalii, dar aici nu poate fi vorba decât despre un episod de campanie electorală mascată al unui aspirant la primărie, finanțat la greu din banii tuturor maramureșenilor.

La fel ne putem gândi că finanțarea acțiunii unei instituții mass-media, radio național în acest caz, poate avea legătură cu promovarea electorală prezentă și viitoare a oratorului de cămin cultural, verva și logoreea lui congenitală având astfel câmp liber de desfășurare, putând mitralia epitete și arunca metafore în urechile votanților creduli.

Autor: Grigore Ciascai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu