joi, 18 aprilie 2024

Viorica Pârja - cronicar al clipei

 


Jurnalistul adevărat e un cronicar al clipei, un risipitor de suflet, un alergător după adevărul ascuns dincolo de primele straturi ale cenușiului cotidian. Este eroul eroilor săi. Cărora le așterne drum pentru cuvânt, pentru mărturisire.

„Cărțile mele, toate, sunt documente despre oameni, lume și timp. Sunt un fel de căruțaș al civilizației” – susține jurnalista Viorica Pârja, autoarea volumului „Spectacolul inteligenței umane”, lansat azi la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Lansarea a fost totodată un prilej de întâlnire cu reprezentanți ai elitei maramureșene, și nu numai, care au devenit eroi ai cărții sale, după ce i-au fost invitați în emisiunea „Întrebări și Provocări”, pe care autoarea o realizează de ani buni la Plus TV Maramureș. Un spectru larg de preocupări ale invitaților: de la chimie, la medicină; de la esoterism, la fizică; de la critică literară, la film; de la geologie, la muzică. Dialoguri elegante, calde și calme, în care invitații și-au deschis sufletul în fața unor întrebări inspirate, în fața unei jurnaliste cu multă experiență și bună stăpânire a artei dialogului. Încă o dovadă a faptului că interviul rămâne una dintre pietrele de încercare ale genurilor presei, pentru reușita căruia e nevoie de cunoaștere, documentare și talent.
Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, invitați fiind decanul Facultății de Litere a Centrului Universitar Baia Mare a Universității Tehnice din Cluj Napoca, conf. univ. dr. Ioan Mircea Fărcaș, precum și eroii interviurilor cuprinse în carte.
Volumul, apărut la Editura Napoca Star, este realizat grație unui parteneriat dintre Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor din Cluj-Napoca și Plus TV Maramureș.

Dana GAGNIUC BUZURA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu