duminică, 23 februarie 2025

Gelu Dragoș: „ Trebuie să depunem eforturi să ridicăm țara noastră care a încăput pe mâini nefericite!”

 


 

1.                 Domnule Dragoș Gelu, sunteți unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști și scriitori din Maramureș. Când și unde ați debutat, ca jurnalist ?  Dar ca scriitor ?

– Chiar nu mai știu cu precizie,oricum pe la începutul anului1990 iar „nașii” mei de botez literar au fost poeții Ion Burnar și Vasile Morar. Era un articol despre cum duc iarna bălegar lucăcenii cu săniile și nu au timp de stat nici o clipă. Am cumparat vreo 15 exemplare pe care le-am dus în satul meu și le-am împrăștiat strategic, la dascălii din sat, la magazin și am pus câteva și la căminul cultural.

Imediat după aceea am fost invitat să lucrez la săptămânalul „Necenzurat” a lui Ioan Romeo Roșiianu de unde am primit legitimație, lucru mare pe atunci că puteai intra pe gratis la evenimente culturale, sportive, ba mai stăteai și-n față. Romeo Roșiianu și plătea bine.

  2. La care publicații ați lucrat/publicat ?

- O colaborare lungă am avut-o și încă o am la cotidianul „Graiul Maramureșului” unde am fost cooptat de regretații Ioan Topan și Gheorghe Peter. Ulterior m-am împrietenit cu Ioan P. Pop. Am avut o perioadă bună și la defunctul „Informația zilei” (din păcate doar electronic mai există) unde manager era prozatorul Marian Ilea iar redactor șef  Rely Miko Indre iar eu eram responsabil cu pagina de cultură. La un moment dat am înființat o rubrică pentru marele parodist Lucian Perța care-mi trimitea parodiile telefonic, el neștiindu-se cu tehnica electronică. Au fost vremuri frumoase care nu se vor mai întoarce niciodată. În momentul de față în Baia Mare există un singur cotidian („Graiul Maramureșului), un săptămânal („Gazeta de Maramureș”) și două reviste culturale sub egida Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” unde ține stindardul dr. Teodor Ardelean, dar chioșcurile de ziare se împuținează, ca și cititorii. E trist ce vă spun.

 

3.Amintiți, vă rog, cele mai cunoscute cărți pe care le-ați tipărit în decursul anilor. 

– Dacă nu vă supărați vă ofer un scurt CV, că tot se poartă. Sunt unii care au mai multe pagini cu curriculum vitae decât cu poeziile sau paginile de proză. Revin.  Am publicat: „Revistele şcolare”, Editura „Maria Montessori” a Casei Corpului Didactic Maramureș, în 2008; „Instantanee maramureşene” , Editura Transilvania” Tecuci, în 2012; „Opinii”, Editura Singur Târgovişte, 2015; „Valențe pedagogice în activităţi ecologice”, Editura Amanda Edit Bucureşti, 2015; „File de istorie a satului Lucăceşti”, Editura „Gutinul” Baia Mare, 2019, „Moara lui Gelu”, editura „eCreator” Baia Mare, 2021; „Cronici din Nord”, editura „Casa cărților” Baia Mare, 2022. Și mai tipăresc o revistă școlară care se numește „Dintre sute de catarge”.

De asemenea sunt unul dintre cei trei coordonatori ai volumului „Antologie de texte. Recenzii de cărţi – Personalităţi ale literaturii contemporane. Sincerus Verba”, „Editura „Mircea cel Bătrân” Băile Olăneşti, 2020-2021, 7 volume (până acum).  Am apărut, de asemenea,  în peste 20 de antologii de poezie şi proză.

 

  4. Care sunt criticii literari care au scris despre cărțile dumneavoastră ?

-                     Sunt mai mulți și importanți, îmi cer scuze dacă uit pe cineva: dr. Nicoară Mihali, dr. Ștefan Vișovan, Virginia Paraschiv, Daniel Marian, Valeriu Sabău, Ion Burnar, Ștefan Doru Dăncuș, Gabriel Cojocaru, Nicolae Goja, Florica Bud, Gheorghe Pârja, Nicolae Scheianu, dr. Nicolae Iuga, Radu Botiș, Vasile Bele, Olimpia Mureșan, Ioan Romeo Roșiianu, Carmena Băințan, Al. Florin Țene, Emil Domuța, Mariana Moga, Ion P. Pop, Marian Ilea și mulți alții.

 

5.     De când sunteți membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România și de ce ați aderat la această Uniune ?

– Sunt de ceva vreme, am fost invitat de către regretatul Ion P. Pop sau domnul „Basorelief” cum îl numim noi. Pe legitimația mea scrie nr.4799 din 04.01.2017. Dar știu sigur că am mai avut una, în urmă cu vreo 5-6 ani de la penultima. Ce nu înțeleg e faptul că numărul legitimației nu se păstrează, așa cum ar fi normal. Deci, trăgând linie, am ceva ani de când cotizez! Cu drag! Oricum, aș dori mai multă transparență acolo! Eu am intrat greu în UZPR, se pare că astăzi se intră mult mai ușor. Eu am terminat Facultatea Științele Comunicări, specializarea Jurnalism la UVG „Vasile Goldiş” Arad și am scris mereu, atât în ziare cât și reviste de cultură, nu mai vorbesc de presa on-line.

 

  6. Ca jurnalist, ce părere aveți despre presa online care a luat amploare în ultimii ani ? Ar putea aceasta să ducă la dispariția presei tipărite ?

- Atâta timp cât am un blog care se numește „Moara lui Gelu” și zilnic intră mii de vizitatori cred că presa on-line este benefică, dar eu fiind trecut de 50 ani iubesc și presa scrisă și mă încântă să țin în mână un ziar, de asta sunt abonat de ani de zile la „Graiul Maramureșului” și la o revistă de cultură de peste ocean!

 

7.     După părerea dumneavoastră, se mai poate spune în prezent că presa reprezintă a patra putere în statul democrat ?

– Este o întrebare grea. Nu cred. Foarte mulți ziariști, de dragul banilor, nu-și respectă statutul. Vedeți ce se întâmplă cu alegerile de anul trecut și anul acesta și asta spune totul! Iar presa și mass-media are o vină majoră. Din fericire eu sunt dascăl și de acolo îmi vin banii și echilibrul! Nu sunt îngrădit la condei și ce scriu mă privește pe mine pur și simplu, dar am colegi care trăiesc greu și trebuie să facă compromisuri, să scrie la comandă. Păcat.

 

  8. Ce aveți pe masa de lucru acum la început de an ?

- De ceva timp fac recenzii (prefețe, postfețe, semnale editoriale) și le voi aduna într-o a doua carte. Prima s-a numit „Cronici din Nord” și le-a plăcut criticilor și cititorilor! Oricum, am în vedere și o nouă carte de poezii...Sunt împărțit în mai multe: familie, școală, scris, prieteni și unele probleme de sănătate!

 

9.     Pentru că în data de 22 februarie ați împlinit o frumoasă  vârstă, în finalul acestui scurt interviu vă urez La Mulți Ani Fericiți!

     – Eu vă mulțumesc că v-ați gândit la mine și am putut să aștern câteva cuvinte cititorilor dumneavoastră. Oricum, consider că trebuie să depunem eforturi să ridicăm țara noastră care a încăput pe mâini nefericite!

 

                                                                                  Ioan Vasiu

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu