vineri, 21 septembrie 2012

EDITORIAL


                 Până pe 9 decembrie iar va curge lapte şi miere în România?!

Recunosc că sunt fan al handbalului feminin în general şi în special al echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, o super-campioană, care datorită situaţiei combinatului care o sponsoriza era pe punctul să se desfiinţeze. Acesta a fost şi motivul pentru care am urmărit cu interes licitaţia de ieri pentru preluarea colosului industrial. A câştigat Dan Diaconescu, era să scriu „În Direct”. O fi bine? O fi rău? Jurnalistul de la Gândul, Cristian Tudor Popescu a spus că am asistat la o scenetă demnă de Caragiale; alţi analişti spun că în spatele firav a lui Dan Diaconescu stă PDL-ul sau compania rusească Gazprom. Cert este faptul că acţionar majoritar cel puţin un timp până pune banii este preşedintele PP-ului Dan Diaconescu. Întrebări sunt multe, suspiciuni la fel dar ce mă îngrijorează pe mine ca simplu şi onest român este faptul că România deşi este membră U.E. are un standard de viaţă ca al ţărilor africane! Veştile nu sunt bune deloc dacă citeşti presa de azi. Astfel afli şi faptul că se închide Combinatul de la Oţelul Roşu şi 500 de oameni rămân pe drumuri iar dacă socotim şi pe membrii familei vom vedea că şi Oţelul Roşu va deveni un „oraş mort” ca multe altele din Bazinul Jiului. Mai aflăm că legumele, datorită secetei prelungite din ţară s-au scumpit cu 35% taman când românul să-şi pună pe iarnă; şi preţul laptelui va creşte cu 30% până în iarnă pentru că producătorii trebuie să-şi acopere costurile, iar furajele sunt extrem de scumpe; preţul energiei electrice a crescut şi ea cu 3% din 1 septembrie pentru consumatorii non-casnici în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii iar gazele naturale cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali; aflăm că au crescut şi creditele restante (5,89 miliarde euro) a populaţiei către bănci iar în topul restanţierilor pe primul loc se situează bucureştenii urmaţi de cei din judeţele Cluj, Timiş şi Constanţa.
Revenind în Maramureşul drag, să spunem că potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie 2012 era de 7 772 persoane dar vă asigur că sunt mult mai mulţi tinerii care nu au loc de muncă dar nu-şi pot întocmi acte pentru acest ajutor bănesc din varii motive; numărul societăţilor comerciale cu aport de capital străin, înmatriculate în Maramureş este de doar 46, cu un capital investit de 13.769 euro (!), adică preţul unei garsoniere, confort II.
Concluziile o să le trageţi dumneavoastră, eu vă mai spun doar că numărul locuitorilor din România anului 2011 este similar cu cel al populaţiei României din 1966 şi se cifrează la aproximativ 19 milioane, aici fiind cuprinşi şi românii plecaţi în străinătate.Referitor la Maramureş, avem o populaţie de 461.290 de persoane dintre care 16.432 sunt plecaţi pentru o pâine mai bună în străinătate. Aceasta este în mare situaţia României anului 2012 înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, când Parlamentul României se va...mări! Logic, nu?! Populaţia scade, Parlamentul României creşte! De ce?! Păi acolo ai salariu acceptabil, primeşti bani pentru masă, cazare, transport; ai program „flexibil”, adică mergi „când vrea muşchii tăi” sau dacă te enervezi nu mergi deloc! Pleci în delegaţii în străinătate, faci afaceri nestingherit numai că le treci pe soţie (dacă ai încredere în ea!), pe soacră, pe tata, pe ...mătuşa Tamara! Bătălia pentru cei care vor fi nominalizaţi a început! De urmărit care vor fi reprezentanţii noştri în Parlament. Mari surprize nu vor fi, adică în majoritate sunt candidaţi tot cei care au mai fost dar mă întreb, dacă tot se plâng că sunt departe de familie, că din afacerile pe care le derulau înainte câştigau mai bine de ce se luptă inclusiv cu mijloace oneroase pentru un loc în Parlament?! Aştept un răspuns sincer din partea reprezentanţilor maramureşeni pe adresa dragos.gelu@yahoo.com sau şi mai bine pe adresa redacţiei ziarului nostru.
P.S. Cei care n-aveţi ce pune pe masă şi vă chiorăie maţele puteţi participa la sărbătorile comunale şi orăşeneşti care s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie şi la campaniile electorale care mai de care mai dansante!
                                                                                      Gelu DRAGOŞ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu