“Rrom sau ţigan. Dilemele unui etnonim in spatiul românesc”, prima carte care deschide dialogul pe aceasta tema, a fost lansata pe 24 septembrie 2012, la Clubul Ţaranului Român. Lucrarea, publicata de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) din Cluj-Napoca si finantata de Fundatia Soros, este unica in peisajul editorial autohton, pentru ca ofera argumente istorice, lingvistice si identitare intr-o dezbatere care in ultimii ani a nascut numeroase controverse.
Autorii cartii nu si-au propus sa dea un raspuns fara echivoc la intrebarea care s-a pus tot mai des in România ultimelor decenii: cum este corect, rrom sau ţigan? Intentia lor este mai degraba de a identifica interesele care au stat de-a lungul vremii in spatele folosirii celor doua etnonime - rrom si ţigan - si de a urmari dinamica acestora in discursul public românesc. Cartea urmareste evolutia celor doi termeni in doua epoci: in prima jumatate a secolului al XX-lea, in special intervalul1919-1949 si in perioada de dupa 1989, cand termenul „rom” a inceput sa inlocuiasca etnonimul „ţigan”. Pentru a identifica si analiza perceptiile actuale asupra termenilor, autorii cartii au preferat sa foloseasca in special felul cum sunt utilizati acestia pe internet, unde sub protectia anonimatului, bloggerii sau cei care posteaza comentarii au o mai mare libertate de exprimarei.
“Nu de cuvinte ne temem, ci de realitatea din spatele acestor cuvinte”, a declarat Istvan Horvath, editor al cartii, in cadrul dezbaterii care a urmat lansarii de carte, adaugand ca mai importante sunt reactiile pe care le va starni volumul in lumea academica si in presa. “Noi credem ca nu va mai putea exista o abordare a temei romilor fara sa se faca referire la aceasta carte”, a completat istoricul Lucian Nastasa.
Volumul „Rrom sau ţigan. Dilemele unui etnonim in spatiul românesc” este disponibil in format electronic, gratuit, accesand pagina de internet a Fundatiei Soros Romania, www.soros.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu