joi, 18 iulie 2013

Despre un împătimit al salvării tradiţiilor - Sever Dumuţa din Băiţa de sub Codru


Este o zicală din bătrâni: "Omul sfinţeşte locul!". Şi mult adevăr cuprinde. Mi-a fost dat să-l cunosc acasă, în Băiţa de sub Codru, în propriu-i atelier de tâmplarie, lucrând alături de vrednica-i soţie, Viorica. Este cu adevărat şcolit în meserie, absolvind în anul 1983, profilul prelucrarea lemnului din cadrul Colegiului Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare.
  Fascinat de rădăcinile tradiţiilor locale ale satului natal, vestit centru de meşteşugari ţărăneşti precum confecţionarea lăzilor de zestre pentru fericitele mirese, şindrilă  pentru învelitul casele, a şurile, hoboroacele, olarit şi blidărit, începe să colecţioneze exemplarele cele mai valoroase, şi nu numai atât, le şi restaurează profesionist. A reuşit să se aşeze pe linia unei viguroase tradiţii locale. Aici, în Băiţa, prin anii '60, se puteau număra 40 de meşteri şindrilari, 23 de constructori de case, 14 lădari (dintre care, prin anii '80 l-am cunoscut doar pe unul -"Văsălica Mărului") apoi doar 3 olari.
   Dintre toate aceste meşteşuguri, lăzile de zestre au dus faima băiţenilor până departe, în părţile Sătmarului, Sălajului şi Chioarului. Se fălea orice mireasă, care la adusul zestrei, avea faimoasa "ladă de Băiţa."
  Tehnica de confecţionare era una simplă, folosind unelte şi metode tradiţionale: săcurea, barda lată, gilăul, horjul, cuie de lemn şi apoi baiţul obţinut din fiertură de coajă de arin cu cenuşă.
   În zilele de azi au învins agregatele moderne, dar, exemplarele vechi, le restaurează dumnealui,  Sever Dumuţa, respectând vechile faze de execuţie.
   M-a impresionat cu totul aparte, când la măritişul fetei mai mari, pe nume Cristina, la nunta la care am făcut oficiile de staroste, Sever tatâne-său, a confecţionat o ladă de zestre, iar acum lucrează la confecţionarea alteia, pentru maritişul fetei mai mici, pe nume Luminiţa.
   Şi nu s-a oprit doar la atât, a întemeiat o formaţie de dansuri tradiţionale "Mugurii Codrului" alcătuit din elevi şi tineri din comună, a contribuit la lansarea unor tineri interpreţi precum: Ionuţ Uivaroşi, Ionuc Teudan, Georgiana Pop. Colecţionează şi restaurează piese de mobilier ţărănesc, ştergare vechi lucrate "în fitău", costume populare.
  Socotim că toate aceste realizări conturează o personalitate aparte, de care, orice aşezare rurală are mare trebuinţă.
   Din partea noastră numai vorbe de încurajare şi de perseverenţă pentru meşterul-artist "Severu Purecului" (cum i se zice fără nici o supărare, pe la Băiţa de sub Codru).
                                        

                                                              Prof.  Emil Domuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu