sâmbătă, 6 decembrie 2014

Atenţie la ce scrii pe Facebook! E spațiu public de acum şi nu privat !

Decizie de mare importanță a Justiției din România pentru toți internauții! Profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spațiu public, şi nu privat, cu toate consecințele legale care decurg din acest lucru, inclusiv sentinţe penale.
Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție  care a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mures care a contestat o sancțiune primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook.
ICCJ a pronuntat decizia irevocabila pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii. In România cazul a constituit o premiera, iar Facebook are peste sapte milioane de useri, notează HotNews.ro. Curtea de Apel Targu Mures stabilise, intr-o cauza judecata in contencios administrativ in ianuarie 2013, ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat.
Potrivit sursei citate, totul a pornit de la faptul ca la inceput de 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: „Arbeit macht frei - asta sa inteleaga protestatarii”.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca „fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”.

Munteanu a atacat hotararea in instanta, considerand-o nelegala din mai multe motive, invocand intre altele si faptul ca pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spatiu privat, nu public. Preluare http://www.reportervirtual.ro/2014/12/atentie-la-ce-scrii-pe-facebook-e-spatiu-public-nu-privat-decizie-a-inaltei-curti.html

P.S. În Franţa un număr de 15 permise auto au fost suspendate, deoarece deţinătorii lor au postat locurile unde poliţişti rutieri amplasează radarele, după ce ei au fost amendaţi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu