duminică, 28 decembrie 2014

RECUNOAŞTERE – Nicolae Bud a primit Premiul Academiei Române


                                                                  autor:  Grigore Ciascai

Dr. ing. Nicolae Bud recidiveaza atunci cand vine vorba despre premiile oferite de Academia Romana. In 2008, maramureseanul nostru a obtinut Premiul Anghel Rugina, acordat de Academia Romana pentru lucrareaManagementul proiectelor,realizata de colectivul Florian Buse, Aurelian Simionescu si Nicolae Bud. Evadat din echipa pomenita, Nicolae Bud este laureatului din acest an al Premiului Virgil Madgearu, pentru lucrarea Proiectele miniere. Evaluarea din perspectiva dezvoltarii durabile, aparuta la Editura Academiei, care este chiar teza pentru cel de al doilea doctorat al sau. 

Nicolae Bud se afla printre putinii maramureseni care au reusit sa obtina doua doctorate, in doua domenii diferite de activitate. Sa recunoastem ca acest lucru nu-i la indemana oricui, chiar daca astazi s-a cam bagatelizat si aceasta nobila si destoinica indeletnicire. Dar nu ma opresc la acest aspect, convingerea mea fiind ca pana la urma tot se va alege graul de neghina si impostorii vor fi eliminati, unul cate unul, din nobila tagma a celor care au muncit pe branci pentru a realiza ceva cu adevarat valoros in trecerea lor pe pamant. 

Lucrarea a beneficiat de atentia academicianului Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care a si recomandat-o spre publicare prestigioasei edituri, in vreme ce un alt academician, Ionel Haiduc, i-a editat prefata si a propus-o sectiunii economice pentru a primi premiul mult ravnit. 

Iata ce scria, printre altele, Mugur Isarescu in recomandarea catre editura: 
”In ceea ce-l priveste pe inginerul si economistul Nicolae Bud, concluzia este aceea ca nu face din doctorat o cale de ascensiune in viata publica. Sau in cariera profesionala. Fiindca Nicolae Bud avea deja un doctorat inainte de a se fi avantat sa-l faca pe al doilea. Domnia sa era doctor in stiinte inca de acum cativa ani. Prin urmare, nu titlul il intereseaza. Este limpede ca Nicolae Bud a facut din pregatirea celei de a doua teze de doctorat un veritabil program de cercetare. 
Nicolae Bud face o analiza realista si rationala. El priveste lucrurile in materia analizata in aceasta lucrare ca un intelectual. Un intelectual public. Si deschizand un dosar - acela al cerintei de a i se turna Romaniei o noua baza pentru o crestere economica sanatoasa, intr-un ciclu lung, intr-un proces de dezvoltare durabila - vede un loc distinct al industriei miniere in acest dosar. 
Important este sa avem o tinta: dezvoltarea durabila! Si o strategie de inaintare catre aceasta tinta. Lucrarea lui Nicolae Bud vede si tinta si strategia.” 

In exclusivitate, Nicolae Bud a declarat pentru Emaramures: 
“Necesitatea si actualitatea unor lucrari de genul acesta sunt determinate tocmai de faptul ca toate cate s-au petrecut in mineritul romanesc, timp de mai bine de doua decenii - pe de o parte si ce este de asteptat sa se petreaca in legatura cu valorificarea (in interes national) a bogatiilor naturale - pe de alta parte, ne trimit, intre altele, la constatarea ca nu am stiut si inca nu stim sa evaluam proiecte si sa le agregam in adevarate programe nationale de care factorul politic a avut si va avea nevoie. 
Trecutul ne-a lasat o ”mostenire” de care va trebui sa se tina seama inca multi ani. Viitorul se intrevede din ”interesul” manifestat fata de aurul din subsolul Romaniei. Ambele aspecte vor beneficia de anumite abordari, daca nu se va intelege necesitatea dezvoltarii capabilitatilor si structurilor care sa gestioneze avutia minerala a tarii. 
Tema a devenit tot mai actuala, dar si mai ampla, mai sofisticata. In aceste conditii mi-am propus sa contribui cu ceea ce sunt convins ca lipseste in tara noastra - cunoasterea prin documentare aprofundata a mineritului, mineralelor si dezvoltarii durabile”. 
Felicitari si succes in continuare!
Preluare eMM


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu