vineri, 26 decembrie 2014

Cum vor fi verificaţi profesorii care au primit 700 de lei pentru dezvoltare profesională

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) arata ca MEN este responsabil de modalitatea de acordare a subventiei pentru dezvoltarea personala a cadrelor didactice, asadar, MEN trebuie sa verifice corectitudinea rapoartelor justificative transmise de profesorii care au primit cei 700 de lei.
"Cheltuielile efectuate in cadrul proiectului vor fi transmise de beneficiarul proiectului (Ministerul Educatiei Nationale) la AM POSDRU prin cereri de plata/ rambursare/ insotite de un set de documente, in conformitate cu Instructiunile si Deciziile AM POSDRU, coroborat cu legislatia specifica in domeniu (Regulamente financiare). Beneficiarului proiectului, Ministerul Educatiei Nationale, este responsabil cu modalitatea de acordare a subventiei. 
Grupul tinta (profesorii) nu trebuie sa prezinte facturi, chitante etc. ca documente justificative deoarece aceasta suma se acorda sub forma de subventie. Suma de 700 lei este subventie, deci nu trebuie aduse documente justificative - chitante, facturi, adeverinte", a comunicat Ministerul Fondurilor Europene.
MFE subliniaza ca raportul de activitate pe care il va redacta fiecare profesor, in care va explica modul in care cheltuit suma de 700 de lei, poate fi luat in calcul de Comisia Europeana ca document justificativ, pe baza caruia sa fie rambursati banii europeni catre Romania.
Atentie! MFE avertizeaza ca, in cazul in care se constata ca MEN nu a verificat cu rigurozitate si buna credinta folosirea fondurilor POSDRU sau ca a folosit o metodologie ambigua, atat rapoartele cat si metodologia pot fi verificate la momentul depunerii cererii de rambursare.
Reamintim faptul că profesorii au primit in timpul campaniei prezidentiale suma de 700 de lei, acordati anual sub forma de "100 de euro pentru", deci majorata in acest an, pentru dezvoltare profesionala. In timp ce unii profesorii s-au trezit cu banii direct pe card, la salariu, altii i-au primit in numerar, cand au fost chemati sa semneze tabelele si sa dea o declaratie pe proprie raspundere.
De suma de 700 de lei (150 de euro) au beneficiat peste 300.000 de dascali din sistemul preuniversitar si universitar, prin intermediul programului "Dezvoltarea Carierei Didactice", cofinantat din Programul Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 50 de milioane de euro.

                                                                    Autor: Banu Alexandra


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu