vineri, 28 august 2015

Despre presupusul concediu de 3 luni de zile al profesorilor

În ultimele 2 zile am auzit de 3 ori, de la 3 persoane diferite că profesorii au concediu de 3 luni de zile și că nimeni nu are timp liber mai mult ca ei. Probabil că această logică vine din faptul că elevii au aproape 3 luni de zile vacanța mare, timp în care profesorii stau acasă și crapă semințe, nu?
Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Dar înainte de a explica cum stau DE FAPT lucrurile cu concediile profesorilor, vreau să redau mai jos câteva propoziții luate ca axiome deja prin popor:
“Profesorii au cel mai lung concediu: 3 luni de zile.”
“Profesorii au cel mai scurt program zilnic: stau 3-4 ore la școală și vin acasă.”
“Profesorii stau la cafele în fiecare zi și aproape nu fac nimic.”
Nu vreau să explic fiecare aberație de mai sus în parte, ci o voi lua sistematic, conform realității.
1. Profesorii nu au zile libere. Ei sunt de luni până vineri la școală și au weekend-ul liber plus vacanțele (intersemestriale, Paști, Crăciun). Atenție totuși, aceste zile se scad din concediul legal de 62 de zile la care are dreptul fiecare profesor. Cifra pare mare la început, dar când începi să scazi toate vacanțele și zilele libere pe care le iei forțat, că nu-s copiii la școală, nu mai rămân chiar așa de multe.
2. Elevii pleacă de la școală, profesorii rămân în activitate. Cum? Nu ai știut că profesorii mai vin la școală încă o perioadă bunicică după ce vineri se întrerup cursurile? Chiar credeai că rupem ușa vineri când e gata festivitatea. Ghinion. Mai venim la școală. Mai avem tot felul de situații de făcut, rapoarte de predat, consilii profesorale și alte lucruri.
3. Profesorii vin la școală, elevii încă au vacanță jumătate de lună. Chiar credeai că venim pe 15 Septembrie la școală? Chiar așa? Greșit. Intrăm pe 1 Septembrie la post, în activitate. Și cel mai important, nu, nu stăm la cafele! Învățătorii și educatorii au de pregătit clasele, au de decupat tot felul de buline și dungulițe, avem de făcut planificări, orar, ședințe, consilii și altele. APOI se vine la școală cum se cuvinte.
4. Copiii sunt în vacanță, profesorii încă au treabă. Păi tu chiar credeai că stăm degeaba toată vara. Cele mai multe cadre didactice sunt nevoite de sistem să plece la cursuri de perfecționare (pe banii lor), altele pleacă în mobilități, altele învață pentru stupizenia aia de definitivat, pentru titularizare (seems legit, că doar nu sunt posturi, nah), grade și altele. Apoi urmează cursa nesfârșită a actelor, a dosarelor cu șină și a umilirii noastre pe la ușile inspectoratelor. (A propos, știai că dacă nu ai dosar cu șină nu poți preda la catedră? Sic!)
5. Copiii sunt acasă, noi pregătim lecția pentru a doua zi. Păi credeai că îți tragi pantalonii pe tine la 7 și pleci la școală, și vii așa, nepregătit în fața elevilor, timp de 50 de minute? Cea mai mare parte a oamenilor nu pot să țină un discurs coerent timp de 1 minut în fața unei mulțimi fără să se pregătească, ce te face să crezi că un profesor își permite să intre nepregătit la oră? Ziua de lucru a unui profesor este de 8 ore/zi, în care o parte și-o petrece la școală conform orarului, iar cealaltă parte pregătește lecțiile pe a doua zi, scrie fișe de lucru, lucrează la comisiile de care este responsabil, redactează teste și bareme de corectare, corectează caiete, lucrări, teze.
Ideea e că până acum probabil ai gândit că profesorii sunt tare liberi, n-au ce face toată ziua, toată vara este a lor, dar de acum încolo nu mai ai voie să gândești așa.
Este adevărat că pe lângă alte job-uri timpul liber este poate mai îndelungat, însă fiecare meserie are avantajele și dezavantajele ei. Pe unii care sunt răutăcioși și mă acuză că am timp liber la greu, îi întrem: Da’ tu de ce nu te-ai făcut profesor, dacă tot este așa de bine? Oricum se înșeală, dar nu este chiar așa.
Să mai zic și de sărmanele cadre didactice care sunt forțate să facă naveta 5 zile pe săptămână și chiar la 50+ km depărtare? Care ajung să predea în localități uitate de Guvern, în niște condiții groaznice (că nu au unde în altă parte să-și câștige pâinea), fără unități dotate cu apă curentă sau căldură iarna? În localități unde nu ai autobuz direct să ajungi la ora 8:00 la școală, și trebuie fie să-ți muți orele, fie să te trezești la 5 ca să ajungi la timp șa școală? Că înapoi nu ai cu ce veni, și de cele mai multe ori ești la mila oamenilor care te iau “la ocazie”, după o oră de stat în ger? Că tu ai terminat orele la 13:00 și autobuzul e abia la 16:45? Și este singurul? Faci o oră până acasă, și rupt de la navetă, probleme la clasă, te ridici și pui ceva pe foc, bagi ceva la spălat și încerci să te pregătești pentru a doua zi. Dar hei, profesorii nu mai pot de bine. Și cum zicea cineva recent pe Facebook, într-o discuție, profesorii iau 1000 RON/lună și un vânzător ia 1500 RON/lună. Ne prețuim mai mult vânzătorii decât profesorii.
Cam atât am avut de zis. Mă întorc la vacanța mea de 3 luni de zile… și la crăpat semințe alături de o cafeluță.

                                                                                de Andrei Jitareanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu