joi, 29 iunie 2017

S-a întrunit Comitetul consultativ de dialog civic pentru persoanele vârstnice



Joi, 29 iunie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, s-a întrunit Comitetul consultativ de dialog civic pentru persoanele vârstnice. Tema întâlnirii a fost “Asigurarea serviciilor medicale și sociale pentru persoanele vârstnice cu necesități deosebite”.
Ștefan Lupșa, președintele Consiliului județean al persoanelor vârstnice, a arătat că tot mai mulți maramureșeni cu venituri modeste solicită internarea într-o casă de bătrâni. El a afirmat că ar fi oportun să se solicite fonduri guvernamentale pentru ridicarea cel puțin a unui astfel de așezământ în Baia Mare, dar de preferință și în alte localități ale județului. De asemenea, Ștefan Lupșa a vorbit despre necesitatea organizării unui sistem care să ofere îngrijiri sociale la domiciliu, prin care vârstnicii să fie ajutați să își îndeplinească micile treburi gospodărești.
Dr. Rareș Pop, director executiv al Direcției de Sănătate Publică, a spus că la ora actuală există în județ instituții care au atât o componentă medicală, cât și una socială, și care funcționează pe baza unei contribuții personale a fiecărui pacient, cumulate cu o alocare bugetară din partea statului și cu susținerea financiară a primăriilor. Cu toate acestea, cererile sunt numeroase, numărul locurilor disponibile foarte limitat, astfel încât ar mai fi nevoie de deschiderea altor 3-4 centre de acest gen. Explicația ar consta în îmbătrânirea populației și în scăderea resurselor financiare ale bătrânilor. Două astfel de centre medico-sociale, care ar fi trebuit să intre în folosință la Sighetu Marmației și la Șomcuta Mare, nu s-au mai finalizat. Există și instituții private care se ocupă de îngrijirea bătrânilor, însă ele nu se adresează persoanelor cu venituri modeste. Dr. Rareș Pop a arătat că a purtat discuții cu diverse persoane care ar dori să deschidă cămine de bătrâni fără componentă medicală, însă până la concretizarea acestor demersuri va mai dura circa 2-3 ani.
Dr. Dan Lazăr, medic șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Maramureș, i-a informat pe cei prezenți că numărul furnizorilor de servicii medicale la domiciliu a crescut, în prezent fiind semnate 14 astfel de contracte cu firme autorizate de Ministerul Sănătății, însă aceste servicii ar trebui extinse pe toată suprafața județului. În acest moment, pacienții sunt trecuți pe liste de așteptare, în funcție de starea de sănătate pe care o au, căci, desi firmele ar avea posibilitatea să se ocupe de îngrijirea lor, fondurile alocate sunt insuficiente.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu