marți, 27 iunie 2017

PSD se surprinde singur, a doua oară

                                                               
de Dumitru PĂCURARU
După o săptămână de supoziții, purtând presa pe piste greșite, PSD l-a nominalizat pe cel care urmează să fie viitorul prim-ministru. PSD propune președintele decide. Au căzut toate propunerile, începând de la Florin Georgescu, Carmen Dan, Mihai Fifor sau Viorica Dăncilă. Propunerea cu care se prezintă la Cotroceni Liviu Dragnea este Mihai Tudose. Abia a fost votat în forul de conducere al PSD și au început criticile.
Este un om greoi, este un apropiat al serviciilor secrete, trecând și el prin academia de informații, nu s-a remarcat printr-o viziune politică. Nu a fost votat în unanimitate. Au fost patru abțineri. Nu au explicat de ce nu l-au votat pe Mihai Tudose. De reținut că printre cei care s-au abținut se află și omul lui Dragnea, președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău. Principala preocupare și îngrijorare a membrilor CEX a fost ca viitorul premier să nu aibă o dublă comandă. Mihai Tudose a declarat pe propria răspundere că nu este decât membru PSD, nu este nici ofițer acoperit, nici omul serviciilor. Se speculează că Sorin Grindeanu ar fi fost ghidonat de forțe oculte. Acum PSD suflă și în iaurt.
Ieri în rândul partidelor de opoziție a fost o zi mai puțin fierbinte. Ludovic Orban a refuzat să se întâlnească, și eventual să negocieze, cu Traian Băsescu. PNL nu a negociat nici cu USR. Deci a rămas o singură propunere pentru funcția de prim-ministru. PSD-ALDE nu pierde guvernarea, așa cum a sugerat Sorin Grindeanu și Victor Ponta.
Consultările de la Cotroceni au decurs în nota obișnuită. Rând pe rând delegațiile au intrat la președinte. Liderii politici au făcut declarații, fiecare în funcție de interesul partidului său. Opoziția și-a exprimat neîncrederea în noua formulă de guvernare, care de fapt este tot cea veche.
De data aceasta președintele Iohannis nu a refuzat prima propunere comună PSD-ALDE. În mod sigur s-a discutat dinainte cu președintele. Nu s-a mai făcut greșeala din decembrie când i s-a trântit pe masă numele lui Sevil Shhaideh. Acum problemele rămân în interiorul PSD. Imediat după alegerea lui Mihai Tudose un parlamentar PSD a declarat că nu va vota noul guvern.
Foarte probabil luptele interne vor continua în PSD. Acesta poate fi unul din motivele pentru care opoziția nu s-a grăbit să facă o propunere pentru formarea unei majorități. Așteaptă să fie dărâmat PSD din interior. Sunt semnale că noul guvern PSD-ALDE nu va avea viață mai lungă decât fostul guvern Grindeanu. Deși delegația fiecărui partid putea fi formată din cinci persoane, din partea PSD-ALDE s-au prezentat la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis doar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. O discuție în trei va fi clarificat multe probleme divergente.
Delegația PNL a fost formată din cinci persoane. Liberalii cer alegeri anticipate. Partidul lui Traian Băsescu s-a făcut remarcat prin propunerea unui candidat pentru funcția de prim ministru. În fruntea delegației UDMR s-a aflat Kelemen Hunor. Declarațiile la ieșirea de la consultări s-au încadrat în șabloanele obișnuite.
Dar greul pentru PSD abia începe. Până la votul din parlament în PSD vor avea loc mișcări de trupe. Numărul opozanților lui Dragnea crește. La rândul său, Mihai Tudose este, totuși, un personaj constestat. Dar nu există în politica românească un singur politician mai de Doamne ajută care să nu aibă parte de critici, care să nu fie într-un fel sau altul contestat.
Așa cum a declarat imediat după declanșarea scandalului în PSD, președintele Iohannis își dorește să fie depășită cât mai repede criza. Prin urmare peste câteva zile se va instala al doilea guvern PSD, după doar șase luni de la alegerile parlamentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu