marți, 27 iunie 2017

Cum eliminam corupția și plagiatul din universități

Cum eliminam corupția și plagiatul din universități este tema principala de dezbatere în cadrul evenimentului „Integritate și performanță în învățământul superior. Recomandări de măsuri și politici publice pentru universități curate”, organizat de Societatea Academică din România (SAR), alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care se va desfășura marți, 27 iunie 2017.
Vom discuta cu Ligia Deca (Consilier de Stat Departament Educație și Cercetare, Administrația Prezidențială), Valentin Popescu (Director al Direcției de Management Strategic și Politici Publice din cadrul MEN), Ioan Ștefan Groza (Director General al Direcției Generale Învățământ Universitar din cadrul MEN), Sorin Cîmpeanu (Președinte Consiliul Național al Rectorilor), Mihai Goțiu (membru Comisia pentru Învățământ a Senatului României), Răzvan Bobulescu (Federația Națională Sindicală „Alma Mater”) despre măsurile care pot fi luate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional pentru a corecta derapajele de la normele de etică și integritate academică.
Printre subiectele care vor fi aduse în discuție enumerăm:
* Evaluarea și acreditarea Școlilor Doctorale: Deși Legea Educației prevede clar că: ”fiecare școală doctorală este evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte, în vederea acreditării. Evaluarea școlilor doctorale se face de către ARACIS sau de către o altă agenție de QA din străinătate.”, aceste articole nu au fost implementate până în prezent, la 6 ani de la adoptarea Legii.
* Clarificarea atribuțiilor consiliilor naționale (CNATDCU, CEMU, etc) și asigurarea transparenței activității acestora: ce informații ar trebui să cuprindă site-urile acestora, clarificarea componenței în funcție de rolurile specifice.
* Măsuri specifice pentru creșterea capacității Comisiilor de Etică universitare.
* Măsuri specifice pentru dezvoltarea competențelor manageriale pentru ocuparea funcțiile de conducere din universități
* Depolitizarea instituțiilor de învățământ superior.
* Respectarea drepturilor studenților în universități la 5 ani de la adoptarea Codului Național al Drepturilor și Obligațiilor Studenților.
Evenimentul va avea loc pe data de 27 iunie 2017, începând cu ora 11:00, la Spațiul Public European. Dacă doriți să fiți prezenți, vă rugăm confirmați participarea dumneavoastră printr-un e-mail la adresa: office@sar.org.ro, până la data de 26 iunie 2017, ora 14:00.
Autor: Andreea Petruţ
Sursa: România Curată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu