Primari și consilieri județeni, aleși ai comunităților de etnici ucraineni din județul Maramureș, solicită Ambasadei Ucrainei din România efectuarea demersurilor pentru modificarea în Rada Supremă de la Kiev a noii legi a învățământului, în sensul acordării etnicilor români din Ucraina a dreptului de a fi instruiți în limba română.
Potrivit MaraMedia, doi consilieri județeni, Nicolae Mișulec și Ion Beuca, și șapte primari din comunități cu etnici ucraineni au semnat o adresă către ambasadorul Ucrainei în România privind învățământul în țara vecină.
"Cerem, în mare, și îl rugăm pe ministrul Liviu Marian Pop să se deplaseze spre Kiev, poate și această adresă îl va ajuta. Drepturile pe care le avem noi, cetățeni români de etnie ucraineană în România, cerem ca și cetățenii ucraineni să primească aceleași drepturi și din partea Guvernului ucrainean. Această scrisoare se va duce către ambasador, este semnată, parafată de către primari, sperăm că Ucraina va modifica această lege prin care intră copii români și ies ucraineni. Așa nu se poate", a spus consilierul județean Nicolae Mișulec.
"Arătăm că potrivit art. 13 alin. 5 din Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare între Ucraina și România, cu referire expresă la minoritățile ucraineană și română din cele două țări, s-a statuat că părțile contractante reafirmă că persoanele sus menționate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare situate ținând seama de răspândirea geografică a minorităților respective", a citit din adresă consilierul județean Ion Beuca.
Semnatarii adresei își exprimă totodată încrederea că Rada Supremă va asigura un cadru legislativ care să garanteze protecția drepturilor cetățenilor aparținând minorității naționale din Ucraina, începând cu etnicii români din această țară.
"România respectă dreptul cetățenilor români de naționalitate ucraineană de a fi instruiți în limba ucraineană la nivel liceal, iar în județul Maramureș, în municipiul Sighetu Marmației, existând Liceul Pedagogic Taras Șevcenko, liceu cu predare în limba ucraineană. Arătăm că România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat acordul de asociere Uniunea Europeană - Ucraina și suntem convinși că va susține în continuare parcursul european al Ucrainei, proces ce trebuie să includă asigurarea unei protecții adecvate a identității lingvistice, culturale și religioase etnicilor români din Ucraina", a mai spus Beuca.
Adresa este semnată de primarii din Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Bocicoiu Mare, Remeți și de consilierii județeni care reprezintă zona Repedea - Ruscova, Ion Beuca și Nicolae Mișulec.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu