luni, 27 noiembrie 2017

Diana Teodora Cozma, o poetă adevărată


 Personal,o cunosc din tinereţea tinereţei Domniei sale şi ştiu că este profesoară de Limba şi Literatră Română (apropo, de ce nu predai?!) şi doctorandă la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Facultatea de litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare.
" Amurg suspect"este volumul de debut al poetei, la care au participat: drd. Alina Maria Nechita, jurnalistul Nicolae Pătruţ din Timişoara, conf. univ. dr. Delia Suiogan şi inspector şcolar, prof. Limba şi literatura română Valentina Gabriela Todoran.
Nicolae Pătruţ consideră: „Cu un nume predestinat luptei, cuvântului şi iubirii, Diana Teodora vine din Remetea Chioarului, un sat ca o silabă de cuvânt unde îşi fac cuib păsările poemului. Acum vreo doi ani, într-un amurg de decembrie, în drum spre casă, am trecut prin satul ei. Numai ce o cunoscusem, la Cicârlău, la Festivalul „Vasile Lucaciu” şi mi-a fost dat să înţeleg că fata cu ochi albaştri, care scriu în fiecare clipă poeme pe cer, aduce în poemele ei o lume nevăzută, suflete neînţelese şi locuri pe care le vezi doar dacă ai harul de a înţelege lumea cu ochii închişi.”
Prietena mea de la concursurile revistelor şcolare, inspector dr. Valentina Todoran, a spus că versurile Dianei „împacă gusturile criticului literar şi aşteptările publicului” şi că sunt versuri „potrivite pentru nopţile lungi de iarnă” , anotimp care se apropie. Venind din Ţara Lăpuşului, Valentina Todoran se arată o foarte bună observatoare a ceea ce înseamnă poezia de astăzi, poezia tânără, contemporană şi o consideră pe Diana Teodora un vlăstar viguros.
Profesoara drd. Alina Nechita a descoperit în poezia Dianei Teodorei Cozma „accente de onirism”.
Să vă mai spunem că Diana Cozma este fericita premiilor naţionale! Tânăra poetă fiind premiată la Ilidia (2016), la Cicârlău (2014, 2016) şi a fost beneficiara Premiul „Mihai Olos” a Festivalului- Concurs pentru tinerii scriitori din Maramureş, anul acesta.
Autoarea, Diana Teodora Cozma  este în continuă căutare a absolutului, dovadă este şi  faptul că a spus că „Suntem supuşi unui timp nemilos care ne conduce spre degradare; prin versuri se încearcă ieşirea de sub teroarea istoriei şi găsirea unui drum, a unui centru al fiecăruia.”, mărturiseşte autoarea.
Despre poezia ei au vorbit printre alţii şi domnii Milian Oros, Ioan Profeanu, Mihai Epli.


                                                                 Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu