Termenul din titlu l-am gasit in dictionar, cu
explicatia ca provine din limba franceza unde se ortografiaza "souffleur". Asa se
obisnuia si in tara noastra, pana acum vreo sapte decenii, cand unii termeni
straini se preluau ca atare din limba lor, cel mai notoriu fiind cuvantul
"fotbal", care se ortografia atunci "football".
Prin anii '50, ortografia a fost modificata la cererea expresa a lui Gheorghiu-Dej - un fel de Dragnea al acelor timpuri - iar numeroase neologisme, preluate pana atunci in forma originala, au fost reformulate dupa fonetica romaneasca si dupa obiceiul rusesc. Asa era moda.
Ca o curiozitate, se propusese chiar sa scriem Secspir in loc de Sheakespeare, Volter in loc de Voltaire si Siler in loc de Schiller. Rusii folosesc si astazi transpunerea fonetica a numelor proprii, dar la ei este explicabil, avand alt alfabet.
Prin anii '50, ortografia a fost modificata la cererea expresa a lui Gheorghiu-Dej - un fel de Dragnea al acelor timpuri - iar numeroase neologisme, preluate pana atunci in forma originala, au fost reformulate dupa fonetica romaneasca si dupa obiceiul rusesc. Asa era moda.
Ca o curiozitate, se propusese chiar sa scriem Secspir in loc de Sheakespeare, Volter in loc de Voltaire si Siler in loc de Schiller. Rusii folosesc si astazi transpunerea fonetica a numelor proprii, dar la ei este explicabil, avand alt alfabet.
Regina gafelor
Cu scuze pentru aceasta digresiune, revin la sufleor (voi folosi termenul din DEX, n-am incotro) a carui functie este covarsitoare in teatru. Sufleorul poate salva de la prabusire o piesa, poate ocroti un maestru.
La noi, sufleorul salveaza un premier, ale carui iesiri in public devin virale pe Internet, de care romanii rad cu gura pana la urechi, la care europenii isi dau coate si doar dl Dragnea nu-si da seama ca impinge propriul partid in prapastie, jucand soarta tarii pe asul Viorica.
N-am de gand sa enumar aici poticnelile doamanei Dancila. Le stie toata lumea. Un ziarist a publicat recent lista lor, numarand 40 (patruzeci) de gafe notorii, in doar sase luni de guvernare. Un altul a numit-o Regina Gafelor.
Este un record, dar eu nu le-as numi gafe. Le-as zice balbe, poate ineptii sau nerozii. Gafa o defineste DEX ca fiind "gest, atitudine, vorba care contine o indelicatete sau o jignire neintentionata adusa cuiva; stangacie". Nu observ indelicatete sau stangacii la dna Dancila. Observ incultura si ietrtati-mi opinia - insuficienta scolarizare.
Gafa se incadreaza la ceea ce numim errare humanum est. Cand vorbeste gura fara tine, devii inept, nu gafeur, tamp, nu sleampat.
De altfel, poticnelele doamnei Dancila, desi numeroase, mi se par cam toate provenite din aceleasi cauze: incultura crasa, ignoranta penibila, agramatisme si convingerea ca "inalta" apreciere a dlui Dragnea este mai presus decat judecata opiniei publice, comentariile presei, aprecierea mediilor intelectuale si chiar decat caderea in derizoriu in fata partenerilor de orice fel.
Unora li se pare ca dna
Dancila greseste intentionat
Nu pare nici stangacie, nici gafa plasarea Iranului si a Pakistanului printre statele europene. Este pur si simplu tupeul de a vorbi despre ceea ce nu stii, de a conta ca nu te ia nimeni in serios si nu-ti verifica afirmatiile in niciun fel.
Este ciudat faptul ca, dupa o lunga sedere la Bruxelles, europarlamentarul Viorica Dancila ori n-a avut curiozitate sa priveasca harta Europei, ori s-a uitat la ea ca pisica in calendar, ca sa nu ma exprim altfel.
In aceeasi harababura geografica se inscrie si recenta confuzie dintre capitala Muntenegrului, Podgorica, si orasul Pristina din Kosovo. Nu se astepta ca intervine si un factor politic, acela ca regiunea Kosovo nu este recunoscuta ca stat nici in Romania, nici in Muntenegru.
Un inalt demnitar roman nu are dreptul sa plece la drum, pana nu-si invata bine lectia, pana nu-si recapituleaza alocutiunile pregatite si nu verifica exact reperele geografice si istorice. Iar consecintele acestei balbe sunt neasteptate.
Iata numai trei din comentariile aparute in presa muntenegrana pe aceasta tema, foarte acide la adresa primului ministru roman si, implicit, la adresa Guvernului, inclusiv a tarii:
- "politicienii n-au habar de geografie".
- "a venit sa ne ofere sprijin pentru intrare in UE si nu stie unde a ajuns".
- "a fost oare o greseala intentionata?"
Meritul politic, iar in
rest zero
Continuand cu etalarea fara jena a propriei inculturi, dna Dancila a mai adaugat joi, in Macedonia, inca o bila neagra poticnelilor sale. A lansat termenul "macedoni". Poate ar fi fost o gafa daca greseala o facea oricare altul, dar nu un roman si cu atat mai putin un demnitar al Romaniei.
Este o rusine ca prim-ministrul tarii sa demonstreze ca habar n-are despre istoria poporului in fruntea caruia s-a pus fara niciun alt merit decat cel politic.
Ceea ce stim cu totii dar n-a aflat dna Viorica este faptul ca nu exista macedoni, ci macedoneni. E ca si cum ai spune ca ai vorbi despre imunoglobina, in loc de imunoglobulina. He-he!
Iar macedonenii, adica cetatenii Republici Macedonia nu se confunda cu "macedonii" la care se refera dna Viorica si care nu exista decat in noaptea mintii dumneaei.
Lucrurile insa nu se opresc aici. Cand a pronuntat "macedoni", dna Viorica s-a gandit desigur la aromani, care insa (in majoritate) nu sunt cetateni ai Republicii Mecedonia. Ei isi spun "machidoni" din motive istorice, nu geografice, iar DEX, care desigur nu scapa detaliul, ii defineste astel: "aroman: roman din Sudul Dunarii".
Definitia este corecta si, ca sa fie informata si dna prim ministru, imi permit sa prezint mai jos aria de raspandire a acestora in peninsula Balcanica, conform recensamantelor citate de Wikipedia:
- Grecia - 39.500 (dupa unele estimari, considerabil mai multi)
- Albania - 8.300
- Serbia - 15.000
- Bulgaria - 10.500
- Italia - 9.700
- Romania - 26.500 (sigur mai multi, dar la recensamant se declara romani nord-dunareni.
Pentru informarea doamnei prim-minstru - si nu numai - imi permit sa enumar cateva personalitati notorii din cultura noastra, de origine aromana: I.L.Caragiale, Camil Ressu, Victor Eftimiu, Ion Eliade Radulescu, Ion Caramitru, Toma Caragiu, Sergiu Nicolaescu, Mina Minovici, Neagu Djuvara, Nicolae Malaxa si multi, foarte multi altii.
In opinia mea, inainte de a se urca in avion spre Balcanii de Sud, dna Dancila trebuia sa-si invete lectia, sa cunoasca toate aceste detalii si abia dupa aceea sa vorbeasca despre macedoni, macedoneni, machidoni si aromani. Asta o stiu toti diplomatii, toti demnitarii, toti inaltii functionari. Doamna Viorica n-a aflat-o inca.
Doamne, cata intelepciune ascunde vorba, atat de scurta, a predecesorilor nostri:daca taceai, filosof ramaneai!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu