vineri, 20 iulie 2018

Sfatul, un ziar pur românesc


Am simţit un crâmpei din ce TREBUIE să fie Centenarul Unirii - astăzi, 20 iulie 2018 când s-a prezentat Cartea-revistă apărută în limba română cu şi despre primul ziar în limba română, din Maramureş,poate din România secolului trecut numit „Sfatul”. Primul său număr tipărându-se şi apărând la o săptămână de la proclamarea Unirii de la 1 Decembrie 1918!!!
 Echipa de proiect a fost compusă din lector universitar dr. Ioan Liviu Tăut, manager, profesor universitar dr. Nicolae Iuga, consultant ştiinţific, lector universitar dr. Magnolia Tilca, tehnoredactare, lector universitar dr. Laura-Rebeca Stiegelbauer, traducătoriar Consiliul Judeţean Maramureş cel care a creditat această apariţie de excepţie.
Dl. chestor de poliţie Ioan Liviu Tăut consideră că este de demnitatea şi datoria lor, a acestei echipe şi nu numai, în a scoate la iveală nişte redactori "anonimi” care astăzi devin  "istorici ai clipei" acelui an 1918, Anul Unirii dar prin demersul profesorilor de la Goldiş, mai mult decât atât.
Dr. Nicolae Iuga consideră că ziarul „Sfatul” care a apărut, din păcate, doar un an de zile, până în decembrie 1919, a dorit (Programa) lucruri pe care le dorim şi astăzi. Citez câteva:
·        „ Voim să muncim – cu ajutorul lui Dumnezeu – pentru întărirea, ajutorarea, înaintarea românimei din Maramurăş. Şi avem multe de lucrat.
·        Războiul lumii, pe lângă multele dureri şi năcazuri ne-a adus şi cel mai mare bine că adecă suntem şi vom fi, stăpâni noi înşine în trebile noastre ceea ce - mai ales în zilele ce le petrecem – cere de la noi multă jertfă, multă trudă. – O ştim aceasta, dar causa ne e dreaptă şi datori suntem a munci, a lupta pentru învingerea ei.!
·        Fireşte, ca să putem ajunge toate cele bune dorite, - e de lipsă ca să fim una, noi între noi; şi una să fim – după cum limba, legea una ne e – cu românimea înviată din somnul cel de moarte.”
Domnul profesor dr. Nicolae Iuga a continuat spunând că "a accentuat patriotismul românilor în apărarea graniţei, având în vedere că Armata Română avea soldaţi bine pregătiţi, soldaţi care acceptau lipsurile cu o demnitate care ar trebui să ne dea de gândit şi s-au luptat cu ruşii şi nu erau de acord cu graniţa arbitrară impuă de ruşi. Cât curaj din partea strămoşilor, a bunicilor noştri!
Doamna Lucia Pop apreciază efortul echipei de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Baia Mare şi consideră că această carte va fi de folos tuturor muzeelor de istorie din România şi cercetătorilor despre patriotismul românilor în a înfăptui Marea Unire!
Domnul dr. Nicolae Iuga se mândreşte cu faptul că această carte de istorie adevărată a fost tipărită sub egida Academiei Române, Centrul de cercetări şi civilizaţie Săliştea de Sus.
Despre valoarea şi însemnătatea acestei cărţi-document au mai vorbit şi Ioan Igna, Ştefan Jurcă, Vasile Leschian, Magnolia Tilca, Paul Beldi ş.a.


                                                                              GDL































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu