marți, 14 august 2018

10 cei mai frumoși copaci din lume


Copacii sunt unele dintre cele mai mari organisme vii de pe planetă și unul dintre cele mai mari resurse naturale de pe Pămînt.
Ei mențin aerul curat, reduc nivelul de agitație, ameliorează calitatea apei, previn eroziunea solului, asigură cu hrană și material de construcție, fac umbră și transformă spațiile într-un loc mai frumos.
Un copac matur produce aproximativ 120 de kilograme de oxigen pe an, aproape 100 de metri cubi care sunt suficienţi pentru o familie de trei oameni pentru parcursul aceluiaşi an. Acelaşi arbore poate absorbi o cantitate de carbon produsă de motorul maşinii aflată la o distanţă de câteva mii de kilometri.
Unii copaci pot “comunica” între ei. De exemplu, atunci când omizile atacă salcia, aceasta emite o substanţă chimică care anunţă celor mai apropiate salcii despre pericol. Copacii vecini reacţionează şi emit mai mult tanin în frunze, fapt care îngreuiază digestia insectelor.
Într-un oraş cu o densitate mare de populaţie un copac locuieşte în medie 8 ani. Pe întreaga planetă la fiecare om revin în total 61 de copaci.
Într-o zi însorită, un hectar de pădure absoarbe din aer 120-280 kg de dioxid de carbon şi emană 180-200 kg de oxigen. Un hectar de conifere reţine într-un an 40 de tone de praf, iar un hectar de foioase – 100 de tone.
Pe parcursul vieţii un copac reciclează mai mult de o tonă de dioxid de carbon. Copacii acoperă aproape 30% din suprafaţa pământului.
Urmăriți mai jos cîteva gînduri, fapte și cifre despre acești străvechi locuitori ai pămîntului și adevăratele comori vii – copacii!
1. Un copac în formă de ciupercă
2. Un copac mimosa, Abhazia
3. Un copac în Ficus, Filipine
4. Arborii de baobab din Madagascar
5. Copacii Cypress, Lacul Caddo
6. Wisteria, Japonia
7. Arbori de sticlă, Insula Socotra
8. Copaci Eucalipt Curcubeu, Hawaii
Acest copac pare că nu este din ecosistemul planetei noastre! Pare desprins dintr-un basm și adus aici special pentru a ne face să credem că orice este posibil!
9. Un copac de dragon, Insula Socotra
10. Un copac Rhododendron de 125 de ani, Canada
”Dacă tu vrei să comunici cu un copac, ar trebui ca un braţ al tău să se facă ramură cu frunze şi o ramură a copacului să se facă braţ cu degete. Ar trebui să mori puţin ca om şi să învii ca plantă, iar planta să moară întrucâtva şi să devină într-o parte a ei om.” – Nichita Stănescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu