sâmbătă, 4 august 2018

Lansare de carte la Ulmeni - Acad. Hadrian Doicoviciu şi prof. Georgeta Cedică Robu


 Duminică, 5 august 2018, la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” din Ulmeni, în aula „George Enescu”, are loc o întâlnire mai rară: cea a promoţiei de acum 62 de ani a Şcolii Medii Pedagogice Mixte nr. 2 din Cluj Napoca. Este o revedere după un timp îndelungat de la absolvire. Întâlnirea este organizată de profesoara Georgeta Cedică Robu şi dedicată Centenarului Marii Uniri. Întâlnirea cuprinde, pe lângă ora de dirigenţie, şi o deplasare la Băseşti, luni, 6 august a.c., unde se va vizita Casa memorială, va avea loc o reculegere la mormântul Marelui tribun şi o evocare a celui ce a fost preşedinte de onoare al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, la care participă şi primarul Băseştiului Ionel Călăuz.
Cu ocazia întâlnirii vor fi lansate şi volumele „Însemnări despre Dacia” a acad. Hadrian Doicoviciu, cu o prefaţă a dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" Baia Mare.
Tot în acest ambiental, va fi prezentată publicului şi o culegere de „Cântări bisericeşti”, realizată de doamna prof. Georgeta Cedică Robu, dirijoarea Corului Bisericii Ortodoxe din Ulmeni.

                                                                       Cristian LAURENŢIU



Hadrian Doicoviciu (n. 11 octombrie 1932 – d. octombrie 1984) a obținut titlul științific de doctor în istorie magna cum laudae. A fost profesor universitar la Facultatea de Istorie a UBB, membru al Societății de Studii Clasice și al Uniunii Internaționale de Științe pre- și protoistorice și director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei și al Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca. S-a remarcat ca epigrafist, fiind specializat în istoria antichității. El a depus o muncă susținută de cercetare dedicată aproape exclusiv istoriei Daciei dinainte și după cucerirea romană. A fost autor al mai multor lucrări despre istoria și cultura dacilor. A obținut Premiul „Vasile Pârvan“ al Academiei Române. Hadrian Doicoviciu a publicat excelentele lucrări: Ulpia Traiana: Sarmizegetusa romană (Ed. Meridiane, 1962; reeditat în 1966) – împreună cu Constantin Doicoviciu; Dacii (Ed. Științifică, 1965; reeditată Ed. pentru literatură, 1968; Ed. Enciclopedică Română, 1972; Ed. Hyperion, Chișinău, 1991); Columna lui Traian (Ed. Meridiane, 1966; reeditată 1968) – împreună cu Constantin Daicoviciu; Istoria României. Manual pentru clasa a XII-a (EDP, 1968; reeditat în 1971) – coautor; Istoria României: Compendiu (EDP, 1969; reeditat în 1971) – coautor; Histoire de la Roumanie des origines a nos jours (Editions Horvath, 1970) – coautor; Dacia de la Burebista la cucerirea romană (Ed. Dacia, Cluj, 1972); Dicționar enciclopedic de artă veche a României (Ed. Științifică și Enciclopedică, 1980) – coautor; Probleme fundamentale ale istoriei României: Manual și crestomație (1983; reeditat în 1987) – coautor; Portrete dacice: Dromichaites, Burebista, Deceneu, Decebal (1984 – vezi wikipedia.ro) . Hadrian Doicovicu a fost un istoric strălucit, care a murit în plină putere creatoare, în urma unui atac de cord. Puţină lume ştie de fapt de la ce i s-a tras acel infarct miocardic istoricului clujean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu