luni, 12 octombrie 2020

Fenomenul Parascheva şi noii protestatari

 Pentru descrierea fenomenului Parascheva ai nevoie de foarte multă delicateţe. Devine clar că miercuri va fi o mare ambuscadă la Iaşi. Televiziunile au transmis declaraţii ale unor personaje care îndemnau lumea să meargă la Iaşi.

S-a ivit ocazia perfectă pentru un anumit gen de cetăţeni de a-şi exprima nemulţumirile faţă de încălcarea „drepturilor şi libertăţilor” consfinţite de Constituţie. Este greu să-i califici pe cei care ies în stradă contestând pericolul infectării cu Covid 19 fără a da impresia că-i jigneşti. Pentru ei cineva manipulează întreaga populaţie a globului. Nu se lasă impresionaţi de numărul mereu în creştere de infectări. Nu se lasă impresionaţi de numărul de decedaţi din ţară şi străinătate. Peste 37 de milioane de infectaţi în lume. Madridul în carantină.  Pe scurt, toată lumea se află în eroare, de la OMS la instituţiile euro-atlatice, de la marile companii care şi-au redus producţia la guvernele care aruncă miliarde pentru a ţine în viaţă economia, sunt tâmpiţi> numai ei, o mână de oameni nervoşi, au dreptate. Ei sunt singurii care ştiu adevăarul, anume că virusul ăsta nu-i deloc periculos. Cum să-i califici pe aceşti oameni fără să-i jigneşti?

Noii protestatari nu cred în existenţa coronavirusului sau profită de ocazie pentru a înlocui vechii protestatari #rezişti?

Are culoare politică protestul organizat spontan? Sau: există protest spontan care să nu aibă culoare politică?

Este mai mult decât evident că nemulţumirile sunt îndrepate împotriva guvernanţilor. Devine clar că au de câştigat politic partidele de opoziţie.

Sfânta Parascheva nu are nicio vină. Există persoane foarte credincioase şi de bună credinţă pentru care închinarea la sfintele moaşte este unul dintre cele mai fericite clipe din viaţa lor. Dar nu aceştia protestează. O mână de persoane au confiscat una dintre cele mai mari manifestări religioase,  profită de numărul mare de închinători de bună credinţă pentru a deturna sensul pelerinajului de la Iaşi. Aparent, câştigă biserica ortodoxă. În realitate nu câştigă nimic. Pelerinajul de la :umuleu Ciuc din această vară s-a amânat din cauza pandemiei şi biserica catolică nu a pierdut nimic din prestigiu. Nu va pierde nici biserica ortodoxă dacă le va cere oamenilor să se roage acasă. Gălăgioşii care strigă în stradă că li se încalcă drepturile nu au nimic de-a face cu preacuvioasa Parascheva. Când se putea merge liber la racla sfintei cu siguranţă că nu i-a trecut niciunui din aceşti noi protestatari la Iaşi.

Fenomemele sociale nu au nimic de-a face cu credinţa, chiar dacă se declanşează în jurul unor manifestări religioase.

Protectoare a Moldovei, sfânta născută într-un sat din apropierea Constantinopolului a murit la 14 octombrie. Nu se cunoaşte anul. Se ştie doar că a murit la începutul secolului XI.

Moaştele sfintei au fost aduse în Iaşi de voievodul Vasile Lupu. 14 octombrie este ziua de celebrare. De ani se zile la racla depusă la Catedrala Mitropolitană din Iaşi se adună sute de mii de pelerini care cred în puterea de vindecare a sfintei.  Ce se va întâmpla în ziua de 14 octombrie, în anul coronavirusului? Moldova, după cum arată ultima hartă electorală a rămas fieful PSD. Este destul de restrâns. Câteva judeţe, printre care şi Iaşi, nu s-au mai colorat în roşu. Însuşi primarul Chirică a trecut de la PSD la PNL. Din păcate, primarul a fost testat pozitiv. Are Covid 19. Populaţia, credincioşii nu se lasă impresionaţi. De fapt, primăria nu are putere de decizie. Nici guvernul nu este ascultat. Patriarhia Ortodoxă ezită să le ceară oamenilor să stea acasă, considerând că este momentul să arate cât de tare este credinţa  oamenilor.

Poate că ar trebui făcută diferenţa dintre credincioşi şi fanaticii anti-Covid. Ei sunt cei care au dat tonul protestelor. Fanaticii anti-Covid au confiscat sărbătoarea, urmând ca de pe urma acestor proteste PSD să câştige capital electoral, iar PNL să suporte consecinţele interdicţiilor pe care le impune guvernul.  Este un adevăr care trebuie spus. Cine va pierde şi cine va câştiga din această confruntare?

Puterea, opoziţia sau coronavirusul?!


Autor: Dumitru PĂCURARU

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu