Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfințit la nivel juridic internațional încheierea păcii Puterilor Primului Război Monial. Prin acest tratat internaționals-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania și Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, unirea cu țara mamă, România. Maramureșul a punctat acest moment, prin publicarea volului ”100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon”.
Inițiativa realizătii unui volum de studiu dedicat ”Tratatului de la Trianon”îi aparține jurnalistului Ioana Lucăcel.
”La inițiativa Gazetei de Maramureș, în persoana jurnalistului Ioana Lucăcel, s-a constituit un colectiv din care am făcut și eu parte și s-au solicitat studii, legat de unele personalități din țară și din Transilvania, despre acest subiect. Este important că acest subiect nu a fost tratat la nivel național suficient, dar este la fel de bine că și-a găsit o reflectare, în cultra și în istoriografia Maramureșului”, menționează Ilie Gherheș, șef secție la Muzeul Satului din Baia Mare..
În această carte semnează oameni de prestigiu, printre care Academician Emil Burzo, Academician Alexandru Surdu.
”Subiectul este dedicat momentului Trianon, 4 iunie-1920, adică centenarului și mai ales repersursiunilor acestuia în zona Ardealului și mai cu seamă, în Maramureș. Am în vedere anumite studii printre care și a cea a preotului conferențiar dr. Cristian Ștefan sau al lui Vasile Lechințan de la Cluj, care au argumente în plus legat de documente despre importanța acestui moment”, spune dr. Ilie Gherheș.
Carea a apărut cu binecuvântarea PS Iustin Sigheteanul și se va distribui într-un număr relativ mare la toate bibliotecile din județ, instituțăii de cultură și instiituții de învățământ. Va fi un bun cultural public, spune dr. Ilie Gherheș...
Sursa: MaraMedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu