Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Primăria Groșii Țibleșului a organizat în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, evenimentul ”Clacă la coasă” în care munca s-a împletit cu socializarea, cântecul și jocul popular, întocmai cum spun obiceiurile din moși-strămoși
Claca la coasă”, un eveniment inedit organizat de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, adresat turiştilor şi locuitorilor din oraş, a readus în atenţie munca fizică a câmpului care se petrecea odinioară la sat. Cosacii au avut de trudit pentru 7 hectare de camp cu iarbă din incinta Muzeului Satului din Dealul Florii. Țăranii din comuna Groşii Ţibleşului au îmbrăcat straie populare, au cântat şi au adus bună dispoziţie doborând iarba cu coasa.
”Ne-am bucurat să putem organiza cea de-a cincea ediție a evenimentlui ”Clacă la coasă”la Muzeul Satului din Baia Mare. Conform tradiției am adus lângă noi oameni din lumea satului adevărați care păstrează această tradiție a clăcii și în acest an am avut alături de noi comuna Groșii Țibleșului, autorități și săteni care au venit îmbrăcați în port popular, cu coase, cu greble, cu furci, cu bucate tradiționale și ne-au dat o mână de ajutor la cositul ierbii din Dealul Florilor. Am avut peste 30 de cosași, invitați, turiști care ne-au admirat tradițiile”, povestește Monica Mare, managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Sursa: MaraMedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu