duminică, 13 februarie 2022

Începem anul 2022 cu vești bune! Revista cultural-patriotică "Chemarea zborului", Anul III, nr. 4, ianuarie 2022


 ,,Eu nu am căutat, în toată viața mea, decât esența zborului! Zborul - ce fericire!".

Constantin Brâncuși

Am intrat în posesia revistei CHEMAREA ZBORULUI - o revistă cultural-patriotică, Anul III, Nr. 4, ianuarie 2022, (editată sub egida Ligii Aeriene Române), ISSN 2734-4959, ISSN-L 2734-4959, mulțumind celor care au făcut posibilă această minunată întâlnire literară - comandor (rz.) Ștefan Popa.
O revistă frumos elaborată și concepută, cu un cuprins laborios - felicitări colectivului redacțional și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Dan Puric semnează ,,Eternitatea gloriei tăcute a planului secund", urmat de un ,,Mesaj de Ziua Armatei României - PE AICI NU SE TRECE!", semnat de președintele L.A.R., Filiala Cluj-Napoca, comandor (rz.) Ștefan Popa.
Având drept motto: ,,Nihil sine Deo", găsim în cuprinsul revistei, ,,Pastorala de Nașterea Domnului 2020", sau ,,Cine dă, lui își dă; Cine face, lui își face!", de Preasfințitul Andrei - Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Magdalena Albu, semnează articolul ,,Ziua Armatei la mănăstire Comana", iar articolul ,,Filozofia zborului", aparține general (rz.) Ștefan Dănilă.
Aceiași dr. Magdalena Albu, semnează și articolul ,,Aero-poetica. Visul unui prinț și umbrela japoneză de hârtie...", amplu, complex și totodată foarte frumos elaborat. Mă bucur că am aflat amănunte interesante. Felicitări! Citez, un fragment: ,,Personalitatea prințului George Valentin Bibescu este una fascinantă și complexă, însă aproape deloc inclusă, de-a lungul istoriei, în paradigma potrivită, cât mai degrabă într-una a spectacolului și spectaculozității, a controverselor de tot felul și a spiritului de aventură pe toate laturile vieții sale. Prințul Bibescu a vrut, cu orice preț, să scrie istorie pentru țară și pentru el însuși", (p. 11).
Revin la actorul Dan Puric (colaborator special), cel care mai semnează articolele ,,Corabia lui Iisus" și ,,Minunea de-a fi Eminescu", din care citez: „Există recuperări în istoria și cultura nostră românească nu prin moșteniri dinastice coerente, care ar fi asigurat continuitatea, nici prin pregătiri metodice sau prin reculul unor complexe de inferioritate sau, și mai rău, din stupida superstiție a sincronizării. Psalmiștii nu s-au suprapus cu istoria fragmentată pe care o trăiau, ci cu Ordinea Divină. Pe acest culoar lipsit de gravitația inerentă lumii se circumscrie taina acestui popor”.
Valeriu Avram, ne prezintă date extrem de interesante (articol bine documentat) în ,,Locotenentul Vasile Niculescu Popa - pilotul Marii Uniri".
Preotul Radu Botiș, maramureșean de-al nostru, semnează eseul ,,Nașterea și copilăria lui Iisus Hristos", iar pe comandorul (rz.) îl găsim semănând și articolul ,,Doi camarazi, doi prieteni. Comandorii Nicolae Jianu și Ștefan Popa", din care citez doar atât: ,,Pentru că Nae nu mai este printre noi, îmi revine mie sarcina să aduc mii de mulțumiri tuturor profesorilor, acestor oameni minunați care au pus tot sufletul pentru ca noi să fim pregătiți pentru a duce mai departe gloria aripilor românești. Mulțumiri din suflet pentru toți acești temerari ai inițierii în tainele științei militare", (p. 25). Tot El semnează articolul ,,Ekstasis". Felicitări pentru întreaga activitate literară desfășurată în spiritul valorilor și al calității literare puse în slujba cititorilor, din respect și prețuire.
,,Destine îngemănate cu zborul înalt", este semnat de către col. (rz.) Ion Sofronie (colaborator special).
La secțiunea Poezii, sunt cuprinși Gina Zaharia (poemele ,,simplu", ,,zbor" și ,,Zbor spre tine"), Liliana Moldovan (poemele ,,Din mine eu mă strâng", ,,Locul din vis" și ,,Dor de Sânziene"), Vasile Bele - mii de mulțumiri pentru includerea mea în această revistă - (poemul ,,Povestea nucului și a lui tata..."), Alexandra Cheroiu (poemele ,,Credințe" și ,,Re-mușcările Evei"), Emil Pop (poemele ,,Dorită exclamație" și , Dincolo de cortină"), Luci Trușcă (poemele ,,Sunt Moș Crăciun", ,,Femeia, misterul vieții" și ,,Omagiu poeților tristeții"), pentru ca în finalul acestei rubrici, fondatorul acestei reviste să își pună amprenta. Este vorba despre comandorul (rz.) Ștefan Popa. Felicitări, drag prieten! Felicitări pentru tot ceea ce înfăptuiești în domeniul literar. Ești puterea exemplului de urmat. Dragii mei, Domnia Sa, semnează poemele ,,Călător spre ceruri" și ,,Ceruri senine", cu care aș vrea să finalizez acest scurt semnal editorial:
„Uneori, stau și nu zic nimic,
de vorbă cu mine însumi,
pe muntele tăcerii și al singurătății,
așteptând un miracol al dezlegării
răspunsurilor la întrebările vremii:
ce este cu lumea? încotro se îndreaptă ea?
Alteori, aștept înmărmurit
întâlnirea cu răsăritul soarelui,
cerurile se deschid
și eonul cade pe pământ,
binecuvântându-l cu rod bogat,
soarele mârâie a desăvârșire,
căldura dogorește peste infinit,
ziua se deschide ca o umbrela
peste noapte,
preestind peste tot cuprinsul
ceruri senine”.

VASILE BELE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu