vineri, 19 august 2022

Orele Regelui la Strâmbu Băiuț

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja

Invitat de poetul și etnologul Ciprian Coc în satul lui natal, Strâmbu Băiuț, la prezentarea cărții lui de versuri, am aflat întâmplări cu valoare de noutate. Cum ar fi prezența Regelui Mihai în această așezare. Chiar Ciprian este autorul unui documentar minuțios, realizat pornind de la un interviu cu Maria Coc, bunica lui paternă. Primele, și singurele, fotografii cu Principele Mihai în Maramureș le-am văzut la profesorul Francisc Nistor, pe când era director al Muzeului Maramureșului din Sighetul Marmației. Despre traseul Regelui prin Nord sunt suficiente documente în arhive. La care Ciprian Coc a apelat, susținând verosimilul din mărturisirea Mariei Coc. Un text bine documentat, și argumentat, publică Ciprian Coc în antologia, din acest an, a Simpozionului Național de la Săliștea de Sus.

Așa aflăm în ce împrejurări a ajuns Regele Mihai în partea de Nord a României. Documentaristul nostru scrie că Marele Voievod de Alba Iulia a călcat pentru prima dată pe pământ maramureșean, în Pasul Prislop, în anul 1936, cu ocazia unei lecții de sinteză a Clasei Palatine. A doua oară, înaintea împlinirii vârstei de optsprezece ani, a ajuns în Maramureș, în anul 1939, cu ocazia altei lecții de sinteză. Care erau ieșirile în teren, pe parcursul mai multor zile, ce le făcea Clasa Palatină la sfârșit de an școlar, pentru a cunoaște istoria, geografia, cultura și oamenii locului. Ce era Clasa Palatină? Tatăl lui Mihai a creat la Palat o clasă specială, cu elevi din diferite regiuni ale țării, de diferite confesiuni, din diferite straturi sociale. Clasa avea caracter mixt, civil și militar, integrată Colegiului Național “Sf. Sava” din București. Se urmărea ca școala vlăstarului regal să fie o imagine de unitate națională și simțire democratică.

Viitorul rege cunoștea, astfel, ramurile nației și ținuturile care formează Țara. Un indiciu că Alteța Sa Regală a ajuns în satul din nordul Țării Lăpușului îl constituie o hartă din cartea profesorului Ion Conea, „Un prinț prin țara lui”, în care un cerc se suprapune peste Munții Lăpuș. Ciprian Coc scrie că în dimineața zilei de 12 iunie 1939, lângă poarta școlii din Strâmbu Băiuț, s-a oprit o mașină, din care a coborât Principele Mihai, colegi de-ai lui și aghiotanții. În interviul acordat nepotului, Maria Coc spune: „Regele Mihai era, dar era mai mare ca mine, și era lângă el tri băieți…da, și o mașină și doi bărbați.” În vara anului 1939, Maria Coc avea paisprezece ani. Pe urmașul la tron ea îl descrie ca fiind un băiat frumos, înalt, în costum, cu cravată și cu șosete până la genunchi: „Am stat și m-am uitat tot întruna la el (…) o avut o voce mai deschisă, vorbea frumos (…), cât de frumos băiat o fost!”

Principele Mihai se amuza de porecla fetei – Mărioara ondulata. Apoi, în curtea școlii din Strâmbu Băiuț s-a jucat fotbal. Juca fotbal cu ceilalți copii. „Mi-aduc aminte și acum că cum o râs, că copiii ăștia le-o fost frică când o auzit că-i băiatul regelui”, își amintește Maria Coc. A fost elogiată performanța Princepelui Mihai ca fundaș. Cele trei ore petrecute în curtea școlii s-au scurs repede. Era vremea prânzului și cei aflați în călătoria de sinteză trebuiau să plece. A doua zi, au trecut Pasul Șetref spre Maramureșul Istoric. Tânăra Maria a păstrat în amintire momentul când Regele și elevii palatini au plecat: „Parcă și acum văd că așa făcea cu mâna când mergea…așa lua rămas bun. (…) m-o pupat pe față când o mărs…și așa frumos o loat rămas bun”.

A fost o zi mare pentru satul Strâmbu Băiuț, apreciază Ciprian Coc. Interviul cu Maria Coc (1924-2018), de la care a pornit documentarea, se află în posesia nepotului. Pe mine m-a bucurat că în preocupările lui Ciprian Coc, pasiunea de cercetător al istoriei locului, pe lângă păstorit, a primit o nouă dimensiune. Evocarea lui, susținută și de documente din arhive, este un episod de istorie, ascuns în volbura vremurilor. Da, așa am aflat și eu, cu o lună în urmă, că Regele Mihai a fost la Strâmbu Băiuț

Explicație foto: Primirea Principelui Mihai în Țara Maramureșului. De la Strîmbu Băiuț, deocamdată, nu s-au găsit fotografii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu