Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei sa fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României". Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.
Simon și Andrei, doi frați pescari, fii ai lui Iona din Betsaida Galileea, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în partea de Nord a Țării Sfinte. Cu certitudine știm că pescarul Iona era evreu și că își întreținea familia pescuind. Fiul cel mic, este posibil să fi avut un alt nume evreiesc, pentru că numele de Andrei este de origine grecească și este întâlnit în rândul evreilor încă din primele secole după Hristos. Cei doi frați îl întâlnesc pe Iisus, îl însoțesc în misiunea Sa de propovăduire a credinței creștine prin Țara Sfântă, sunt martori la o serie din minunile Lui săvârșite în Ierusalim și pătrunși de învățăturile Lui, intră în ceata ucenicilor, mai târziu, numărându-se printre cei doisprezece Apostoli ai lui Hristos.
Pescari de oameni
Simon și Andrei au fost primii ucenici ai lui Hristos, devenind și primii Apostoli ai creștinismului. Trebuie să menționăm faptul că tânărul Andrei nu era un novice în ale credinței. Biblia ne spune faptul că Andrei a fost ani buni ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut pentru viața ascetică pe care o ducea și duhul puternic al învățăturilor. Martor la botezul lui Iisus în apa Iordanului, tânărul Andrei de atunci l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Iar Evanghelistul Matei ne spune: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galilee, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.
Betleemul românesc
Sfântul Andrei nu s-a lepădat de Mântuitorul, precum fratele său Petru, în Săptămâna Patimilor, iar după ce Hristos a înviat și s-a înălțat la cer, el a continuat propovăduirea creștinismului pe teritoriul României, în zona Dobrogei. Se spune că după învierea și înălțarea Domnului la cer, apostolii s-au întâlnit în Ierusalim și au întocmit Planul de Propovăduire a Cuvântului Domnului, iar Sfântului Andrei i-ar fi revenit Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția (Dobrogea). În acest sens, există suficiente argumente istorice și arheologice, cum sunt, de pildă, toponimele din partea de Sud a Dobrogei: Peștera Sfântului Andrei și Pârâiașul Sfântului Andrei, în zona localității Ion Corvin din județul Constanța, unde astăzi funcționează chiar o mănăstire, care aparține de Arhiepiscopia Tomisului. Învățăturile vii ale Sfântului Apostol Andrei au fost transmise pe cale orală și prin trăire, de la o generație la alta, până în zilele noastre, făcând parte din tradiția creștină ortodoxă românească, Peștera Sfântului Andrei fiind considerată, pe bună dreptate, Betleemul românesc, fiind un loc de pelerinaj pentru cei aflați în suferință.
Astăzi, 30 noiembrie, credincioșii ortodocși români trăiesc emoția, bucuria și evlavia a două mari sărbători și anume: Ziua Sfântului Andrei și Sărbătoarea Națională dedicată ”Ocrotitorului României”, momente deosebite de meditație și rugăciune a unor aspecte legate de credință, de dragoste, de nădejdea mântuirii personale și a neamului românesc.
Providența divină
Are nevoie România, în momentul de față, de un ocrotitor? Mai mult ca oricând, pentru că vremurile sunt grele, iar războiul este aproape de granița noastră. Ce înseamnă, de fapt, a avea o protecție divină? A beneficia de o ocrotire divină înseamnă faptul că viața ta contează nemijlocit pentru altcineva. Așa cum noi părinții purtăm grija copiilor noștri, tot așa și Dumnezeu prin Sfinții Săi poartă de grijă tuturor oamenilor și la toate neamurile de pe fața pământului. Dumnezeu nu a abandonat Creația Sa, ci îi poartă de grijă până la Sfârșitul lumii și Judecata de Apoi. Nu întâmplător, în termeni antropologici universali, iubirea lui Dumnezeu pentru Creație se exprimă părintește, așa cum Maria este numită cu mare evlavie Născătoarea de Dumnezeu și ocrotitoarea neamului omenesc. Dacă nu ai niciun fel de protecție divină ești supus din plin planului marii resetări sataniste, ceea ce practic se întâmplă în zilele noastre. Să fim cu luare aminte la învățăturile și prorociile Sfinților. Situația în momentul de față este mult mai complexă și perfidă, pentru că în numele unei democrații maronii, a unei libertăți cu savarine și a unei preocupări pentru sănătatea publică se fac cele mai murdare jocuri de „popice”. Este nevoie de mult mai mult decât un ocrotitor, este nevoie de o trezire a conștiinței dumnezeiești și a conștiinței civice, pentru că pericolul bate la ușă. „Treziți-vă români sau veți pieri!”, spune poetul patriot.
Sub vremuri
Nu întâmplător, Sfântul Andrei întruchipează deschiderea culturală și geografică, adică lipsa de complexe, capacitatea de a converti vechile convingeri religioase în credința creștină. România, țară sau provincie aflată la intersecția dintre Orient și Occident, a suportat cu stoicism toate vicisitudinile vremurilor, rezistând cu o putere dumnezeiască și reușind să-și păstreze credința creștină, obiceiurile și datinile străbune, dar mai ales limba strămoșească.
Sfinte Apostol Andrei, Ocrotitorul României, roagă-te pentru binele țării noastre, al tuturor românilor și al întregii lumi. Amin.
Comandor Ștefan Popa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu