Dragi prieteni,
Se pare că mesajul postării anterioare nu a fost pătruns . De aceea vă provoc, împinsă de curiozitate. Și mă întreb oare câți dintre autori, cititori, vor simți nevoia să-și spună părerea, ținând cont de câteva întrebări, nu înainte de a face o disecție pentru cei care nu au înțeles încă „cugetarea”?
Pătrunzând esența se subînțelege că acele cărți care stau pe rafturile bibliotecilor publice, librăriilor, sunt acolo pentru cât mai mulți cititori. Cartea este depozitul inteligenței omenești și are menirea de a fi răsfoită, citită, învățându-i și pe alții să zboare. Pe de altă parte una este să deschizi o carte, să o răsfoiești și alta să stai in fața calculatorului, sau pe telefon, pentru a o citi. Vă asigur că sentimentele sunt total diferite. Asta nu înseamnă că eu și multe alte persoane nu căutăm informații on-line, nu prețuim importanța internetului. Dar să nu uităm că „istoria cărții se împletește de milenii cu istoria civilizației umane”. Să nu uităm de sulul de papirus, forma cărții antice. Să nu uităm de prima carte tipărită – Biblia.
Eu susțin necesitatea răsfoirii unei cărți și nu descoperirea unei analize a acestei cărți... pe internet. Pentru asta ea trebuie tipărită în mai multe exemplare, să ajungă la cât mai mulți cititori. Da, este important când trezim interesul a 1, 10, 50 cititori, dar oare nu trebuie să luptăm pentru ca ea, cartea, să ocupe locul său binemeritat, să devină din nou suportul cu ajutorul căruia se nasc speranțe, noi realizări, decizii, se conturează vise?
Cartea, ca suport de scriere, are o istorie de 5000 de ani. Ce vechime are istoria internetului?
Așa că întreb: Ce preferați - Să țineți în mână o carte sau să o căutați pe Google?
O bibliotecă publică, înseamnă o colecție de documente. Ce părere aveți despre cărțile tipărite care ajung la prea puțini cititori? Oare rostul lor nu este să stea într-o bibliotecă sau librărie ?
Oare noi autorii nu trebuie să facem tot ce este posibil pentru asta? Oare cititorul nu trebuie învățat să deschidă ușile unei biblioteci, librării pentru a găsi informația de care are nevoie?
Am rugămintea să nu veniți cu justificări de genul: Din păcate, în zilele noastre....
Nu dețin eu adevărul, dar măcar am înțeles că trebuie să fac tot ce pot pentru a susține autorii contemporani, luptând pentru ca aceste cărți să ajungă în biblioteci. Vreau să dau un exemplu: Se poate.
Țineți minte! O țară fără cultură este o țară fără identitate.
Autor: Mariana MOGA
Sursa foto: Biblioteca UMFST
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu