marți, 25 septembrie 2012

CENACLUL SCRIITORILOR DIN MARAMUREŞ


 A fost prima întrunire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş din această toamnă.

    Luni, 24 septembrie la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în sala „Ion Burnar”a avut loc prima întrunire a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. La această primă şedinţă prezidată de către scriitoarea Florica Bud, membră a Uniunii Scriitorilor din România, au fost prezenţi printre alţii: Claudia Tomescu, Terezia Filip, Ioana Ileana Şteţco, o parte a grupului epigramist „Spinul (Ioan Şiman, Romulus Filip, Toma Rocneanu, Ştefan Herţeg, Gelu Dragoş), Dragomir Ignat, Augustin Cozmuţa, Nicolae Scheianu Păuna, Lucica Dragoş, Ioan Călăuz, Dumitru Rusu, Virginia Paraschiv, Mihai Ganea, Aurelia Oancă, Igor Ursenco, Vasile Tivadar, Valeriu Sabău, Ioan Vasile Bota, Ioan Hada, Marin Pungă, Nicu Bota, Ştefan Aurel Drăgan, Vasile Lupşe, Doru Mihnea, Sabin Stavarache, ş.a.
  S-a ţinut un moment de reculegere în memoria ziaristului şi scriitorului Gheorghe Peter plecat să facă reportaje printre îngeri dar s-a şi cântat „La mulţi ani!” pentru poeta Ioana Ileana Şteţco care ieri a împlinit o vârstă frumoasă.
    Pentru început a citit un fragment  din cea mai proaspătă apariţie editorială a sa, tânărul bucureştean Sabin Stavarache. Este vorba despre cartea „Jurnalul unei oi deştepte”, carte care a fost prezentată cu câteva ore mai înainte la bibliotecă  şi a avut mare succes la publicul tânăr băimărean. Apoi a citit poezie deja consacrata poetă Claudia Tomescu. Personal, mi-au plăcut poeziile „Dreptul la un zeu” şi „Mea culpa” iar pe marginea poeziei citită de Claudia Tomescu au vorbit: Augustin Cozmuţa: „Poezia Claudiei este o poezie de cugetare, nu e deloc feminină în exprimare însă are un joc inter-textual fascinant, sunt invocate elemente perene, iar în jurul lor apar interogaţii, uimiri iar acolo este poezie adevărată. Poezia ei are forţă şi impact la public. Există şi riscuri în poezia scrisă de ea, şocul unor asocieri se poate epuiza repede ca un foc de pistol şi dacă nu ţinteşti rămâne doar pulberea. Sperăm să fie mai consecventă, să publice mai mult ca să o putem „pipăi” cu adevărat!”; Nicu Scheianu Păuna a spus scurt: „Dacă aş fi pe facebook aş da Like poemelor ei”; Ioana Ileana Şteţco a felicitat-o pe Claudia pentru că „este atinsă de aripa frumoasă a poeziei”; Terezia Filip a afirmat că: „Văd poezia ei ca o confesiune specific feminină, care ba spune, ba retractează. Mi-au plăcut câteva simboluri ca de exemplu cel al pietrei”; Dumitru Rusu a vorbit despre „cheile creaţiei sale” şi i-a plăcut tematica şi faptul că „aruncă versurile către cititor”; Virginia Paraschiv a vorbit despre „eofonia” care se întâlneşte în creaţia ei iar Ioan Călăuz i-a felicitat atât pe elevul Sabin Stavarache cât şi pe Claudia Tomescu pentru poemele ei; Romulus Filip a spus că „poezia îţi place sau nu, ea nu poate fi disecată sau comentată şi asta o spune un profesor de limba şi literatura română cu experienţă!”.
  A fost o întâlnire reuşită, s-a ascultat poezie bună iar la final doamna Florica Bud i-a invitat pe toţi cei prezenţi să participe la festivitatea de decernare a premiilor „Cărţile Anului” care va avea loc în cadrul manifestării „Toamna Băimăreană”, sâmbătă, 29 septembrie, ora 13,00 în Sala de conferinţe a bibliotecii.

                                                              Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu