duminică, 23 septembrie 2012

Echinocţiu de toamnă


Echinocţiul de toamnă a avut loc în data de 22 septembrie, la ora 17.49, ziua devenind egală cu noaptea. Este momentul în care Soarele în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. După 22 septembrie, orele de lumină vor începe să scadă, până la solstiţiul de iarnă din 21 decembrie. Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care la rândul lui provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte". Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.
Echinoctiul de toamna are loc cand Soarele traverseaza ecuatorul din emisfera nordica in cea sudica. In emisfera nordica, echinoctiul de toamna are loc in momentul in care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582) echinoctiul de toamna a cazut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie. Va fi la 21 septembrie abia in 2092 si aceasta se va intampla pentru prima oara de la crearea calendarului gregorian si se va repeta doar in 2096.
Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si punctul autumnal.Preluare AGERPRES

                                                                      Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu