duminică, 23 septembrie 2012

FORMULA 1: Sebastian Vettel a câstigat Marele Premiu din Singapore


Sebastian Vettel a câstigat cursa in nocturna din Singapore dupa ce a profitat de abandonul liderului Lewis Hamilton din motive tehnice. Jenson Button si Fernando Alonso l-au acompaniat pe german pe podium. Vettel a obtinut duminica pe circuitul Marina Bay din Singapore a doua victorie din acest sezon si a devenit principalul rival al lui Fernando Alonso in lupta pentru titlul mondial. Plecat de pe pozitia a treia a grilei, pilotul echipei Red Bull Racing l-a depasit pe Pastor Maldonado la start si ulterior a profitat de abandonul suferit de liderul Lewis Hamilton pentru a trece fara emotii linia de sosire din postura de invingator.
Jenson Button a urcat pe a doua treapta a podiumului dupa o cursa copiata la indigo dupa Vettel, intrucât l-a depasit pe Maldonado la start si ulterior a profitat de abandonul coechipierului sau. Singurul moment delicat s-a petrecut in turul 38 in momentul in care Safety Car-ul era prezent pe circuit dupa un accident suferit de Narain Karthikeyan, când Button a evitat in ultima clipa un acrosaj cu Vettel.
Coborât pe locul patru dupa start, Maldonado a efectuat o intrare suplimentare la boxe in momentul intrarii Safety Car-ului pe circuit si cazuse pe locul 10, insa nu a mai ajuns la linia de sosire intrucât s-a retras la boxe din cauza unei defectiuni la sistemul hidraulic.
Lewis Hamilton a facut o cursa perfecta pâna in turul 23, reusind sa-si construiasca un avans confortabil in fata lui Vettel si sa ramâna lider dupa prima intrare la boxe. Totusi, pilotul echipei McLaren a fost nevoit sa traga monopostul pe dreapta in urma unei defectiuni la cutia de viteze, iar inginerul sau de cursa a dezvaluit prin radio ca problema tehnica fusese observata de echipa inca de sâmbata.
Cel mai probabil, McLaren a refuzat sa inlocuiasca componenta pentru a evita o penalizare de cinci pozitii pe grila de start, insa abandonul are repercursiuni majore in lupta pentru titlu, intrucât diferenta fata de liderul Alonso a crescut de la 37 la 52 de puncte.
Abandonul suferit de Hamilton si strategia eronata a lui Maldonado i-au permis lui Alonso sa termine pe ultima treapta a podiumului, in ciuda faptului ca a plecat de pe locul cinci al grilei si nu a efectuat nicio depasire. Pilotul Scuderiei Ferrari ramâne astfel lider detasat in clasamentul general dupa o cursa in care nu a avut la dispozitie un monopost competitiv. La fel de mult a profitat si Paul di Resta, care a obtinut cea mai buna clasare din cariera in Formula 1 dupa ce a terminat pe locul patru.
Strategia lui Nico Rosberg de a incepe cursa cu pneuri soft a dat roade, intrucât germanul a terminat pe locul cinci. Nu la fel de norocos a fost insa coechipierul sau Michael Schumacher, care a abandonat in turul 39 dupa ce a frânat prea târziu intr-un viraj si l-a lovit violent din spate pe Jean-Eric Vergne, aflat in acel moment intr-un duel cu Sergio Perez. Septuplul campion mondial va fi investigat dupa cursa de comisari, mai ales ca a generat si abandonul pilotului Toro Rosso.
Dupa rezultatele modeste din calificari, Lotus a obtinut locurile sase si sapte prin Kimi Raikkonen si Romain Grosjean. Francezul a fost insa mai bine clasat decât coechipierul sau pâna spre finalul cursei, când Lotus a apelat la ordine de echipa pentru a-i permite lui Raikkonen sa câstige mai multe puncte si sa ramâna astfel in cursa pentru titlul mondial.
La rândul sau, Felipe Massa a avut parte de o cursa de recuperare spectaculoasa. Plecat doar de pe locul 13, brazilianul a coborât pe ultima pozitie dupa ce a fost nevoit sa opreasca in primul tur cu o pana, insa numeroasele abandonuri si depasirile efectuate in a doua parte a cursei i-au permis sa termine cursa pe locul opt, in fata lui Daniel Ricciardo de la Toro Rosso.
Ultimul punct pus in joc a fost câstigat de Mark Webber, care a pierdut trei pozitii fata de start, a efectuat trei opriri la boxe in loc de doua ca majoritatea rivalilor si va fi de asemenea investigat de comisari dupa cursa pentru un incident cu Kamui Kobayashi.
Clasament cursa:
1. Sebastian Vettel (Red Bull) - 25p
2. Jenson Button (McLaren) - 18p
3. Fernando Alonso (Ferrari) - 15p
4. Paul di Resta (Force India) - 12p
5. Nico Rosberg (Mercedes) - 10p
6. Kimi Raikkonen (Lotus) - 8p
7. Sebastian Grosjean (Lotus) - 6p
8. Felipe Massa (Ferrari) - 4p
9. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) - 2p
10. Mark Webber (Red Bull) - 1p
Clasament piloţi:
1. Fernando Alonso (Ferrari) - 194p
2. Sebastian Vettel (Red Bull) - 165p
3. Kimi Raikkonen (Lotus) - 149p
4. Lewis Hamilton (McLaren) - 142p
5. Mark Webber (Red Bull) - 133p
6. Jenson Button (McLaren) - 119p
7. Nico Rosberg (Mercedes) - 93p
8. Sebastian Grosjean (Lotus) - 82p
9. Sergio Perez (Sauber) - 65p
10. Felipe Massa (Ferrari) - 51p
11. Paul di Resta (Force India) - 44p
12. Michael Schumacher (Mercedes) - 43p
13. Kamui Kobayashi (Sauber) - 35p
14. Nico Hulkenberg (Force India) - 31p
15. Pastor Maldonado (Williams) - 29p
16. Bruno Senna (Williams) - 25p
17. Jean Eric Vergne (Toro Rosso) - 8p
18. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) - 6p
Clasament constructori:
1. Red Bull Renault - 298p
2. McLaren Marcedes - 261p
3. Ferrari - 245p
4. Lotus Renault - 231p
5. Mercedes - 136p
6. Sauber Ferrari - 100p
7. Force India Mercedes - 75p
8. Williams Renault - 54p
9. Toro Rosso Ferrari – 14p
Preluare automarket.ro

                                                    Cristi SOMEŞAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu