sâmbătă, 25 mai 2013

Bayern Munchen, favorită la Casele de pariuri! Minge-i însă rotundă...


Liga Campionilor îşi dispută azi cea de-a XXi-a finală, prima între două echipe germane!
 Dacă englezii au inventat fotbalul şi nu au parte de super echipe în Champions League, atunci...aduc super-fotbalul pe cel mai impunător stadion din insulă! Ce ţară  şi ce oameni de ispravă sunt aceşti englezi! De fapt, în timp, ei şi mărilor le-au furat din valuri!
           Revenind la finala din această seară dintre Bayern Munchen şi Borussia Dortmund, în care mare favorită este la casele de pariuri Bayern, eu sper să câştige Borussia de dragul lui Marcel Răducanu, un super fotbalist român al anilor 1980 care a fugit la ei, iar despre jocul lui extraordinar aflam la ...Europa Liberă! Asta nu înseamnă că după 1990 m-am dat „disident” sau mai apoi... „revoluţionar” fiindcă am fost printre primii ( alături de Vasile Neamţ, un curajos şef de echipă la IPIC CF Baia Sprie Maramureş) care am intrat în actualul Consiliu Judeţean Maramureş dorind schimbarea regimului de atunci!
Întorcându-ne la Finala din această seară din Liga Campionilor, să facem o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în cea mai importantă competiţie a cluburilor:
  • În urmă cu 20 de ani, la Munchen, pe Olympiastadion, se disputa prima finală a Ligii Campionilor, competiţie care înlocuise Cupa Campionilor Europeni. Vechiul format era bazat doar pe meciuri eliminatorii între echipele campioane din fiecare ţară a Europei plus deţinătoarea trofeului.
UEFA a decis să introducă un sistem bazat pe grupe, iar mai târziu a permis accesul mai multor echipe dintr-o singură ţară, după un sistem bazat pe coeficienţi.
  • Prima finală a fost câştigată de Olympique Marseille, scor 1-0 cu AC Milan, acesta fiind şi singurul succes al francezilor în întrecerea europeană de elită. În ciuda eşecului, italienii erau o adevărată forţă şi au demonstrat acest lucru un an mai târziu, la Atena, unde au câştigat cu 4-0 finala cu FC Barcelona.
Italienii nu au lipsit din nicio finală până în 1999, însă au mai câştigat un singur trofeu, prin Juventus Torino, care a învins-o pe Ajax în ultimul act din 1996.
Olandezii câştigaseră competiţia cu un an înainte. Juventus avea să îşi piardă şi ea coroana, la Munchen, în faţa Borussiei Dortmund, scor 1-3, iar un an mai târziu să cedeze din nou în meciul decisiv pentru trofeu, la Amsterdam, în faţa formaţiei iberice Real Madrid.
A fost momentul în care ibericii au luat locul Italiei ca principală forţă în Europa.
  • După finala dramatică din 1999, când Manchester United a învins-o pe Bayern Munchen în ultimele minute de joc, Real Madrid a cucerit încă un trofeu, după o finală cu compatrioţii de la Valencia, scor 3-0.
"Liliecii" au pierdut şi finala din 2001, la penalty-uri cu Bayern Munchen, însă Real Madrid nu i-a iertat pe nemţii de la Bayer Leverkusen un an mai târziu, când s-a impus cu 2-1 la Glasgow.
  • Finala din 2003 a reprezentat zvâcnirea de orgoliu a fotbalului italian, AC Milan învingând-o în finala pe Juventus Torino, după un meci pur "peninsular", decis la penalty-uri, după ce în 120 de minute nu s-a marcat niciun gol.
  • A urmat succesul neaşteptat al portughezilor de la FC Porto, care îl aveau la cârmă pe Jose Mourinho, şi revenirea incredibilă a echipei FC Liverpool, care a întros scorul de 0-3 după pauză şi a învins-o pe AC Milan la loviturile de departajare.
Schimbul de putere a fost făcut din nou în acel an, englezii trecând la conducerea cursei. Cu toate că au fost prezenţi în aproape toate finalele competiţiei din 2005 până anul trecut (excepţie făcând al doilea succes al lui Jose Mourinho în Liga Campionilor, cu Inter Milano, în 2010), echipele din Premier League şi-au trecut în palmares doar alte două titluri.
  • Manchester United a învins-o pe Chelsea la Moscova, după penalty-uri, iar londonezii au reuşit o izbândă similară la Munchen, în faţa lui Bayern.
  • Cu toate că au trimis patru echipe diferite în finale, englezii nu au reuşit să rezolve o singură problemă: tiki-taka. FC Barcelona a cucerit trei titluri în şase ani în Liga Campionilor, învingând de fiecare dată în finală echipe din Anglia.
O altă echipă foarte ghinionistă în finale este Bayern Munchen, care va juca astă seară cea de-a treia finală în ultimii patru ani. Bavarezii le-au pierdut pe precedentele două. Adversara lor din finală va fi cum am spus mai sus, o altă echipă germană.
Finala de azi, transmisă de DIGI SPORT 1, de la ora 21,45 ar putea reprezenta, dacă nu au făcut-o deja victoriile zdrobitoare obţinute de nemţi în semifinale în faţa celor două mari puteri ale Spaniei, un nou schimb al ştafetei în raportul de forţe al fotbalului european. Cu condiţia să vrea şi Mesii sau Cristiano Ronaldo!
Ce va fi, vom afla peste mai puţin de opt ore...

                                                                                 Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu