joi, 30 mai 2013

Antidepresivele au același efect cu psihoterapia

Tratamentul medicamentos în cazurile de depresie este la fel de eficient precum psihoterapia, arată un studiu recent al cercetătorilor elvețieni. Regula se aplică la toate categoriile de pacienți și pentru orice tip de psihoterapie, cu mențiunea că trebuie găsită cea care se potrivește cel mai bine.
Cercetătorii de la Universitatea Berna din Elveţia, conduși de Dr. Jürgen Barth, sunt de părere că pacienții care suferă de depresie ar trebui să solicite medicului curant să le propună diverse forme de psihoterapie pentru a identifica metoda de tratament care dă cele mai bune rezultate, relatează dailymail.co.uk.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au examinat 198 de studii în care au fost implicați peste 15.000 de pacienți care primeau una dintre cele şapte tipuri de psihoterapie: interpersonală, de activare comportamentală, comportamental cognitivă, de rezolvare a problemelor, psihodinamică, de dezvoltare a abilităților sociale sau consiliere de susținere.
Cercetătorii au descoperit că toate tipurile de psihoterapie au avut rezultate bune în reducerea simptomelor depresiei, comparabile cu cele înregistrate după aplicarea unor tratamente cu antidepresive. De asemenea, potrivit specialiștilor, psihoterapia are efecte similare în cazul tuturor categoriilor de persoane care suferă de depresie, de la cei mai tineri la cei mai în vârstă.


                                                                     Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu