sâmbătă, 8 iunie 2013

Eficiența medicamentelor actuale mai scăzută!

Eficiența medicamentelor fabricate în prezent este mult mai redusă decât a celor de acum 40 de ani, arată un studiu recent al cercetătorilor americani. Oamenii de știință au studiat efectele medicamentelor față de cele ale unui placebo, consemnate în studii clinice de-a lungul a 44 de ani.
Examinând testele efectuate în perioada 1966 – 2010 pentru mai multe tipuri de medicamente (ce tratează o gamă largă de afecțiuni, de la infecții, la boli mintale sau cancer), cercetătorii de peste ocean au concluzionat că eficiența față de placebo a scăzut simțitor odată cu trecerea timpului.
Potrivit reuters.com, în timp ce acum câteva zeci de ani studiile arătau că medicamentele au o eficiență mult mai mare decât un placebo, medicamentele noi se dovedesc a fi doar cu puțin mai bune decât tratamentul simulat. Mai exact, dacă în primii ani ai perioadei analizate, medicamentele erau de 4,5 ori mai bune decât un placebo, în anii ’80 eficiența lor o depășea doar de 3 ori pe cea a placebo, în anii ’90 - de două ori, pentru ca în 2000 să fie doar cu 36% mai bune decât tratamentul simulat.
Conform presei americane, rezultatele obținute de cercetătorii de la Columbia University și University of Pennsylvania, care au examinat testele clinice, vin să confirme trendul instalat deja în lumea medicală. În ultimii ani mulți medici americani au vorbit despre costurile crescânde și eficiența descrescândă a industriei farmaceutice.
Pe de altă parte, există și voci care spun că lucrurile nu stau atât de rău precum pare. Potrivit popsci.com, este posibil ca rezultatele cercetării să fie influențate și de faptul că tipologia pacientului pe care se realizează testele clinice s-a schimbat. În multe dintre studiile de azi se tratează persoane care nu au răspuns la alte tratamente, spun specialiștii. În plus, unii susțin că testele clinice din prezent sunt mult mai riguroase decât erau în 1966.


                                                                         dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu