joi, 27 iunie 2013

Cele mai frumoase sate din Maramureş

După ce ne-am plimbat - virtual, ce-i drept - prin cele mai frumoase sate din Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, astăzi cunoaştem cele mai frumoase sate maramureşene.
Breb, comuna Ocna Şugatag, judeţul Maramureş
Sute de fotografi străini vin an de an în satul Breb, pentru a surprinde tradiţiile aproape perfect conservate de locuitori. Portul popular este şi el spectaculos, iar satul are şi o biserică din lemn, construită în urmă cu peste 700 de ani. Este un sat în care poţi admira şi superba arhitectură tradiţională maramureşeană şi mai ales porţile masive din lemn de la intrarea în gospodării.
Bucătăria este la rându-i absolut fantastică. Pe lângă celebrele plăcinte maramureşene, puteţi savura şi un preparat asemănător cu sarmalele, brozbuţele.
Preluca Nouă, comuna Copalnic-Mănăştur, judeţul Maramureş
 Este un superb sat maramureşean, mărginit de păduri întinse, cunoscut în lume însă nu atât pentru frumuseţile naturale şi bisericile din lemn şi piatră din apropiere, cât pentru modul în care localnicii îşi înmormântează rudele decedate.
Astfel, din cauză că relieful nu a permis construirea unui cimitir de mari dimensiuni, morţii sunt înhumaţi, de multe ori, chiar în grădina casei în care au locuit sau în mici cimitire de la marginea drumului.
Săpânţa, comuna Săpânţă, judeţul Maramureş
Satul Săpânța este celebru datorită cimitirului său vesel, operă a meșterului Stan Pătraș. Începând cu anul 1935, au început să apară crucile gravate și colorate de acest meşter şi de ucenicii săi. În versuri simple, naive, e povestită şi parodiată viața celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o notă de originalitate deosebită și unicitate în întreaga lume.
În sat poate fi vizitată şi rezervaţia naturală "Mlaştina Poiana Brazilor", întinsă pe 3 hectare.
Satele prezentate apar în ghidul "Cele mai frumoase sate", editat de asociaţia cu acelaşi nume. Mâine, vom prezenta cele mai frumoase sate din Ardeal.


                                                                                 Dan Arsenie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu