marți, 25 iunie 2013

Ce subiecte au primit astăzi la Limba şi literatura română elevii de clasa a VIII-a

Subiectele de la EVALUAREA NATIONALA 2013 sunt elaborate de către Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE). Proba de limba română, care este scrisă, a început la ora 9.00, după extragerea plicului cu varianta de subiecte, şi are durata de doua ore.
Sălile în care se susţine examenul au fost, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
Pe usa fiecarei sali a fost afisata lista nominala cu elevii, dar si avertismentul prin care se anunta ca este strict interzis accesul cu materiale ajutatoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.
Evaluarea lucrarilor este facuta de catre doi profesori din unitatea respectiva de invatamant, de regula unitate scolara cu personalitate juridica. In cazul in care nu exista cate doi profesori la disciplinele la care se sustine evaluarea nationala, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiata unitate de invatamant.
Evaluarea lucrarilor se face cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu.
Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin împartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire si o trece pe lucrare. În cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.
Anul trecut, PROBA DE LIMBA ROMANA din cadrul EVALUARII NATIONALE a generat un veritabil scandal public din cauza unui subiect la care elevii au trebuit sa spuna felul propozitiei subordonate (atributiva, predicatica sau subiectiva) din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii".
Aceasta cerinta a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinand ca raspunsul corect este propozitie subiectiva, iar ceilalti, predicativa.
Examenul de EVALUARE NATIONALA 2013 la clasa a VIII-a va continua miercuri, 26 iunie, cu proba la limba si literatura materna, şi joi, 27 iunie, cu proba de matematică. Afişarea rezultatelor este programată sâmbăta, 29 iunie (pana la ora 16.00).
În aceeaşi zi, în intervalul 16.00 - 20.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie, 1 şi 2 iulie 2013.

Rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate in 3 iulie. Media de admitere in liceu va fi calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu. (GDL)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu