luni, 24 iunie 2013

ACCIDENT RUTIER GRAV ÎN MUNTENEGRU

 Numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentului din Muntenegru a crescut la 19, informează MAE, care a anunţat că a deschis două linii telefonice pentru familiile celor care se aflau în autocarul prăbuşit. Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.
Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza permanent evolutia celorlalte persoane implicate in accident, urmand sa acorde intreaga asistenta necesara. Totodata, personalul MAE aflat la fata locului acorda asistenta consulara victimelor accidentului si pentru repatrierea corpurilor neinsufletite. Si Consulul Romaniei la Tirana a plecat in Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, in acest caz.
Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat ca in autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prabusit intr-o prapastie in Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor. El a relatat ca era vorba despre un circuit turistic in Muntenegru si Croatia de sase zile. Turistii au plecat sambata dimineata din Bucuresti, seara au ajuns la Belgrad, unde au innoptat, iar duminica dimineata au plecat mai departe in circuit.
Marius Usturoi a precizat ca agentia de turism a contactat Ambasada Romaniei din Muntenegru, careia i-a transmis lista cu numele tuturor celor care se aflau in autocar. El a spus ca, pana la ora transmiterii acestei stiri, nu cunoaste numarul victimelor, reprezentantii agentiei nefiind contactati de catre autoritati.
Agentia de turism este in legatura cu familiile celor aflati in autocar. Usturoi a precizat ca agentia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care opereaza pe numeroase circuite, si ca nu a existat nicio problema pana acum. El a spus ca nici transportatorul nu isi explica cum s-a produs accidentul, sustinand ca autocarul si soferii erau in cea mai buna stare.
Atat agentia de turism, cat si operatorul de transport vor trimite reprezentanti in Muntenegru. Usturoi a spus insa ca agentia va renunta la serviciile firmei de transport, intrucat este fara precedent ceea ce s-a intamplat.
Marius Usturoi a precizat ca, in 15 ani de activitate, agentia nu a avut nici cel mai mic incident. El a explicat ca, atunci cand este ales operatorul de transport, se au in vederea calitatea autocarelor, licentele de transport, experienta soferilor si toate celelalte elemente prevazute de legislatie.
Guvernul verifica daca firma de transport in Muntenegru a respectat conditiile de siguranta
Guvernul anunta ca va initia rapid toate verificarile necesare pentru a se constata daca firma implicata in organizarea transportului din Muntenegru, unde au decedat mai multi romani, a respectat toate prevederile legale de siguranta. Intr-un conunicat trimis de Executiv, premierul Victor Ponta transmite condoleante catre familiile romanilor decedati in urma accidentului din Muntenegru si asigura ca autoritatile romane iau, in prezent, toate masurile necesare pentru sprijinirea celor raniti.
El arata ca se tine in permanenta legatura cu autoritatile muntenegrene si au fost puse la dispozitie aeronave pentru asigurarea transportului catre si dinspre Muntenegru, fiind autorizata deplasarea unei delegatii medicale conduse de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, cu disponibilitatea aducerii in tara, a ranitilor care pot fi transportati, decizie care va fi luata la fata locului.
Doua aeronave sunt puse la dispozitie de catre Ministerul Apararii pentru a pleca spre Podgorica si a ajuta la repatrierea celor implicati in accident, cu acordul autoritatilor din
Muntenegru. Ministrul de externe, Titus Corlatean, si-a anulat participarea la CAE si CAG la Luxemburg si urmeaza sa efectueze de urgenta deplasarea la Podgorica, pentru a coordona de la fata locului activitatile intreprinse de echipa operativa din Romania.

Guvernul Romaniei multumeste, de asemenea, Guvernului din Muntenegru, precum si cetatenilor din zona pentru sprijinul important si asistenta acordata si pentru solidaritatea de care au dat dovada in fata acestui tragic accident, aratand ca modul in care cetatenii din Podgorica s-au implicat pentru a ajuta, inclusiv prin donarea de sange pentru victime, este cu adevarat remarcabil. "In ceea ce priveste cauzele accidentului, Guvernul va intreprinde rapid toate verificarile necesare pentru a se constata daca firma implicata in organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranta", se mai arata in comunicat. Preluare Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu