sâmbătă, 8 iunie 2013

Raport de activitate ICR filiala Maramureş

În data de 21 mai 2013,  la ora 13.00, elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, poeții din cadrul Cenaclului scriitorilor din Maramureș (condus de d-na Florica BUD) au participat la Festivalul Internațional de Poezie „Palabra en el Mundo” / „Cuvânt în lume”, coordonat de Institutul Cultural Român, Filiala Maramureș și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Alți parteneri implicați: Asociația Cultural Artistică „Alină-te Dor Alină”, Cicârlău, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord, specializarea Etnologie, Cenaclul scriitorilor din Maramureș, Asociația scriitorilor Baia Mare, Fundația Culturală „Bona Fide”-Baia Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.
                Manifestarea culturală din data de 21 mai 2013 a fost moderată de d-na director Florica BUD (Institutul Cultural Român – Filiala Maramureș) și  s-a desfășurat Acasă la Maestrul Nicolae Sabău (Cicârlău), de unde și titlul omonim. Activitatea s-a desfășurat pe mai multe paliere:
1.      Depunerea coroanei de flori la Monumentul Eroilor din Cicârlău (Maramureș).
2.      Vizitarea Muzeului din Cicârlău (Maramureș) ce aparține Maestrului Nicolae SABĂU.
3.      Palabra en el mundo / Cuvânt în lume. Lansarea Antologiei de creație literară și artistică (ediția a III-a). Moment artistic. Recital de poezii în diverse limbi de circulație internațională. Interpretarea unor melodii.(Participanți: elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”, poeți consacrați din Maramureș).
4.      Melodii interpretate de Maestrul Nicolae SABĂU.
                S-au recitat poezii create de elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare. Poeziile au fost recitate în limbile: română, latină, maghiară, germană, italiană, spaniolă. D-na profesor Molnar Loredana le-a coordonat pe elevele care au recitat poezii traduse în limba spaniolă. La manifestarea culturală din Cicârlău s-au implicat următoarele persoane: d-na director Florica Bud, maestrul Nicolae Sabău, prof. Molnar Loredana, prof. drd. Liliana Feder, prof. dr. Mihaela Tarța, prof. Cristina Rettegi, etnograf Janeta Ciocan, lector univ. dr. Delia-Anamaria Răchișan. Și poeții din Maramureș au recitat poezii, subliniind încă o dată măestria acumulată în decursul anilor. Reamintim o parte dintre acești poeți consacrați din Maramureș, reprezentanți ai Cenaclului scriitorilor din Maramureș (coordonat de d-na Florica BUD): Ioan Hada, Gelu Dragos, Aurel Pop.
                Acasă la Maestrul Nicolae Sabău” din 21 mai 2013 a generat interpretului de muzică populară o imensă bucurie. S-a instituit o atmosferă deosebită, un climat psiho-afectiv antrenant, plin de entuziasmul și spontaneitatea specifică tinereții elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Programul artistic s-a desfășurat în curtea maestrului, în mijlocul naturii, nelipsind din decor scena pe care, elevii, poeții de mâine,  de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” au interpretat cu patos creații plăsmuite, de ei, cu mintea și cu sufletul. Personalitatea maestrului Nicolae Sabău „cunoscut pe toate meridianele lumii” (cf. poetei Florica BUD), entuziasmul elevilor, ambianța plăcută a creat un pliseu care, pentru o clipă, i-a inserat pe participanți într-un univers fascinant, într-o lume unică a creației, într-o lume lăuntrică pe care o înțelege doar intelectualul sau interpretul care trăiește pentru idee, pentru creație.
 Manifestarea culturală intitulată „

Florica Bud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu