sâmbătă, 12 martie 2016

Diplomația la români – astăzi, cazul doamnei Iohannis

După ce au fost obligați mai multe decenii să o suporte pe Elena Ceaușescu, românii s-au săturat de instituția ”primei doamne”. Astfel, după Revoluție, Ion Iliescu a înțeles acest lucru iar soția sa nu a fost prezentă în viața publică, nu a dat interviuri, nu a apărut în ziare. Acest trend a fost păstrat și de Emil Constantinescu. În mandatele lui Traian Băsescu, acesta și-a ținut soția departe de ochii presei, dar și-a promovat fiica, pe Elena Băsescu și amanta, Elena Udrea. Marele avantaj a fost însă că acestea nu erau prezente la întâlnirile oficiale și vizitele de stat, iar când se impunea prezența primei doamne, Maria Băsescu era o prezență agreabilă, fără să epateze.
O dată cu alegerile din 2014, a venit, așa cum eram anunțați, schimbarea. Astfel, prima doamnă, Carmen Iohannis, se identifica deja cu Michelle Obama și și-a luat în serios rolul de ”primă doamnă” deși, formal, în România nu există această instituție.
De la începerea mandatului Iohannis am asistat la mai multe episoade în care doamna Iohannis a pus într-o lumină nefavorabilă România, deoarece nu a respectat eticheta/dress code-ul în diferite întâlniri la nivel înalt. Dincolo de modă, atunci când vorbim de diplomație, modul în care sunt îmbrăcați demnitarii contează. Ce nu a înțeles doamna Iohannis, care a angajat într-un timp relativ scurt mai mulți stiliști și consultanți vestimentari, este că prețul hainelor contează mai puțin, ceea ce este important ține de tipul și modelul de îmbrăcăminte ales, în funcție de eveniment.
Ultima ispravă a soției președintelui a avut loc zile trecute, cu ocazia vizitei oficiale în Israel. Pentru a scăpa de zilele ploiase din București dar și de summitul de la Bruxelles, Klaus Iohannis a hotărât să facă o vizită în Israel. Deși întâlnirile oficiale au fost în prima zi, familia prezidențială a hotărât să profite de vremea bună din Israel și să mai rămână 3-4 zile. În acest interval au vizitat Locurile Sfinte. Pentru a demonstra odată-n plus că funcția și hainele scumpe nu țin loc de bune maniere și educație, Carmen Iohannis a purtat, din nou, o fustă mult prea scurtă și total inadecvată pentru evenimentul și locul respectiv.
Bineînțeles că nimeni din cadrul administrației prezidențiale nu avut curajul să o critice pe Carmen Iohannis. Este imposibil ca doamna să greșească, ea este un munte de cunoștințe sociale, diplomație și bun gust.  Nici nu contează că a mers în Israel pe banii statului deși nu era nevoie. Nu contează că Iohannis a avut într-un an de mandat mai multe vizite externe împreună cu soția decât Băsescu în 10. Ceea ce contează este că prezența doamnei Iohannis dăunează imaginii României. Nu este de mirare că suntem considerați înapoiați, dacă nici prima doamnă nu știe să se îmbrace.
Formele fără fond – varianta 2016
Din păcate, derapajele doamnei Iohannis nu țin doar de prezență și vestimentație. După alegeri, începuse o campanie puternică în presa fidelă de creare a unei instituții a primei doamne. România are nevoie de o astfel de instituție, apăruseră tot felul de comparații cu Regina Maria, fotografii din timpul războiului care o arătau pe Alteța Sa ajutând răniții, iar pe Carmen Iohannis în fața clasei de elevi predând. Asistam la crearea unui nou concept de leadership, doar pentru ca domnul Iohannis să nu mai fie certat seara acasa și pentru ca doamnă să aibă și ea, o preocupare.
După tragedia de la Colectiv, domna Iohannis a dispărut din peisaj. Este frumos să te compari cu Regina Maria, dar ea îngrijea răniții de pe front, pe când Carmen Iohannis s-a ferit și de declarații în cazul Colectiv, să nu mai vorbim, de un ajutor real.
Formele fără fond persistă în România anului 2016. Nu este suficient să vrei să fii prima doamnă a României, trebuie să și poți, iar din păcate, doamna Iohannis nu este recomandată nici de maniere, nici de compasiune sau inteligență.

                                                                                   Autor: Alexandru David


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu