marți, 5 aprilie 2016

CUM SE CALCULEAZA GRADATIA DE MERIT IN FUNCTIE DE VECHIMEA IN INVATAMANT

Gradatia de merit pentru personalul didactic si pentru personalul didactic auxiliar se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% la salariul de incadrare - acesta devenind baza de calcul pentru restul sporurilor si drepturilor salariale.
Vechimea in invatamant este formata din vechimea efectiva in invatamant si vechimea recunoscuta in invatamant, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) pct.7 din Legea 63/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: cum se calculeaza vechimea in invatamant, in cazul unui cadru didactic care intr-un an scolar a ales sa aiba norma de 10 ore pe saptamana (CIM pe perioada determinata), in vederea eliberarii adeverintei de vechime pentru gradatia de merit?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Avand in vedere ca din informatiile furnizate de dvs nu se intelege in ce masura persoana in cauza cumuleaza cele doua tipuri de vechime, sens in care apreciem ca pentru persoana in cauza vechimea in invatamant este egala cu vechimea efectiva in invatamant.
Astfel, in cuprinsul pct.5 al aceluiasi articol se precizeaza ca, vechimea efectiva in invatamant reprezinta perioada in care persoana angajata cu contract individual de munca a desfasurat activitate efectiva de predare la catedra in cadrul unei unitati sau institutii de invatamant. Constituie vechime efectiva in invatamant si perioada in care personalul didactic de conducere, indrumare si control, precum si personalul didactic auxiliar desfasoara activitate in cadrul unei unitati/institutii de invatamant sau unui inspectorat scolar.
Intrucat nici in cuprinsul anexelor care reglementeaza salariile de incadrare si nici in textele anterior mentionate nu se face distinctie intre tipurile de contract de munca, respectiv daca acesta este incheiat pe durata nedeterminata sau determinata ori pentru norma intreaga sau cu timp partial, apreciem ca acest tip de vechime se calculeaza raportat la perioada si nu pe ore lucrate. In situatia in care legiuitorul ar fi dorit sa instituie norme mai restrictive care sa vizeze modalitatea de determinare a vechimii in invatamant, apreciem ca acestea ar fi trebuit reglementate expres.
De altfel, in cuprinsul Ordinului nr. 5557/2015 din 27 octombrie 2015 pentru aprobarea Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat, sesiunea 2016 se precizeaza ca gradatia de merit se acorda personalului didactic definit de art. 88 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv personalul didactic de predare, personal didactic auxiliar si personal didactic de conducere, de indrumare si control.
Potrivit art. 3 din ordinul mentionat, gradatia de merit se atribuie incepand cu data de 1 septembrie 2016. Pentru fiecare candidat, gradatia de merit se calculeaza conform art. 264 din Legea nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la norma didactica de baza conform actului de numire/transfer/repartizare.

Sursa: Portal Institutii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu