marți, 26 aprilie 2016

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a mediat discuțiile între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș

O nouă întâlnire între reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Maramureș și ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș a avut loc marți, 26 aprilie, tema discuțiilor fiind acordarea sporurilor pentru condiții de lucru vătămătoare și periculoase. După cum a promis săptămâna trecută, prefectul Sebastian Mihai Lupuț i-a primit pe reprezentanții părților aflate în conflict. Astfel, din partea ISJ Maramureș au fost prezenți: Vasile Ban, inspector general adjunct, Costea Monica, consilier salarizare și Alin Oțel, consilier juridic; din partea SLI Maramureș, au venit la sediu Ioana Petreuș, președinte și Mariana Nuszer-Țînța, consilier juridic; iar din partea Instituției Prefectului, au mai fost de față Rodica Pop, șefa Serviciului Juridic, Angela Filip, șef serviciu Afaceri europene, dezvoltare economică și conducerea serviciilor publice deconcentrate, și Ioan Miclea, consilier în cadrul Departamentului Afaceri europene. 
Problema adusă în discuție era deja cunoscută de către prefectul Sebastian Mihai Lupuț, după ce săptămâna trecută reprezentanții SLI și ISJ au participat la ședința Comisiei de dialog social. Cele două părți care reprezintă angajații din învățământ interpretează în mod diferit o serie de sentințe judecătorești și acte normative în vigoare, astfel încât ISJ acordă sporurile doar retroactiv și doar în cazurile în care instanța s-a pronunțat în mod favorabil, iar SLI dorește acordarea acestor sporuri lună de lună, pe statul de plată. Problema principală o constituie faptul că până în prezent nu a fost elaborat Regulamentul privind acordarea sporurilor pentru condiții de lucru vătămătoare și periculoase, acest lucru fiind amânat, prin OUG nr. 57/2015, pentru data de 1 ianuarie 2017. Astfel, probleme similare există în toate județele, cu mici diferențe de la o zonă la alta.
În aceste condiții, prefectul Sebastian Mihai Lupuț consideră că problema nu poate fi limitată la nivelul județului Maramureș, astfel că nici soluția ei nu poate fi dată de Instituția Prefectului. Mai exact, stă în puterea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice să clarifice felul în care trebuie acordate aceste sporuri la nivel național. Instituția Prefectului – Județul Maramureș va face demersuri pe lângă minister pentru accelerarea soluționării acestei probleme.


Instituția Prefectului  - Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu