joi, 28 aprilie 2016

Francois Villon – precursorul marii poezii moderne franceze

   
                                                     

                         Motto: “ Aicea zace adormit
                         Ucis de-a dorului săgeată
                        Un mic studinte pricăjit
                        Francois Villon numit odată”
Poetul Francois Villon pe numele său adevărat Francais de Montcorbier s-a născut la Paris în anul 1431, ziua nu se cunoaşte cu precizie. Locul şi anul morţii rămân şi ele necunoscute, dar după toate indiciile a murit foarte tânăr, fiindcă după anul 1461 nu se mai ştie nimic de el. Aşadar a murit la vârsta de 30 de ani. De altfel, într-o Franţă devastată de Războiul de 100 de ani, oamenii reprezentativi, oamenii cu suflet şi spirit liber nu puteau fi decât nefericiţi, prigoniţi, fără un scop pe termen lung. Să nu uităm că vorbim totuşi de secolul XV!
Deşi avea ceva carte, „escolier” adică student la Sorbona, viaţa lui a semănat mai mult cu a unui vagabond de drumul mare. Debutează tragic în iureşul vieţii într-o bandă de jefuitori, ceea ce-l aduce la un pas de spânzurătoare, nu o singură dată, ci de trei ori! Acest fapt îl determină să scrie poezia „Epitaful în chip de baladă” în care se vede altruismul faţă de tovarăşii lui de rele: „Frăţânilor ce rămâneţi în viaţă/nu ne purtaţi în inimi vrăjmăşie,/căci dacă mila voastră ne răsfaţă/şi Dumnezeu mai bun o să vă fie./Priviţi cum stăm cinci-şase-ntr-o frânghie:/ni-i carnea, ce-o-mbuibarăm altă dată/de multă vreme hoit, de viermi mâncată,/iar oasele-s cenuşe-n fiecare,/Nu râde de osânda-nfricoşată/ci să-L rugaţi pe Domnul de iertare”.
În acest sens, criticul literar Edgar Papu nota despre Villon: „Nici această experienţă capitală nu l-a putut smulge din existenţa sa dezordonată. S-a expus astfel, singur, unor ani grei de temniţă, care desigur că l-ar exterminat dacă nu i-ar fi venit salvarea din partea lui Ludovic al XI-lea, cu ocazia încoronării sale. Se pare, însă, că închisoarea a lăsat urme adânci într-însul, deoarece, după toate probabilităţile, a mai trăit doar foarte puţin după eliberare”. Cert este faptul că au rămas poeziile lui! Am curajul să spun că este începutul modernismului în poezia universală prin acest Francois Villon. Prin sinceritatea versurilor, mesaj, lucididatea şi curajul celor scrise se apropie de Baudelaire sau Rimbaud de mai târziu. Şi iarăşi am să mă folosesc de spusele lui Edgar Papu: „În ceea ce priveşte procedeele lui Villon, vom găsi unele trăsături care îi marchează puternic personalitatea. Villon este un poet laborios, care îşi dozează cu grijă efectele şi îşi cizelează versul până la desăvârşire. Clădită pe substratul unei trăiri deosebit de intense, poezia sa dezvoltă jocul celei mai ascuţite inteligenţe, dirijată către obţinerea finisajului artistic perfect”. În acest sens vă propun poemul „Ci unde-s tinerii berbanţi?” (Octele 29-34 din Testamentul cel Mare): „Ci unde-s tinerii berbanţi/pe care i-am urmat cândva,/buni vorbitori, buni muzicanţi,/la port şi mers asemenea?/Zac unii întinşi sub lespedea/de piatră, oale şi ulcele./(Ia-i, Doamne-n Rai, la dreapta Ta!/Fereşte-i pe cei vii de rele!)/O parte încă-s printre noi,/domni mari, adevăraţi stăpâni;/o alta, cerşetori şi goi,/uitând şi gustul sfintei pâini”.
Găsim în poezia lui versuri cu titlu de aforisme sau principii de viaţă. Iată câteva exemple: „Când n-ai ce da, n-ai nici răsplată” sau „Când nu fac rău, nu spun că-l fac” ori ,,Nevoia face furii/din oameni şi, înfometat,/pe lup îl scoate din păduri”.
Asemenea marilor poeţi de mai târziu, se inspiră din folclorul Evului Mediu, adică din vorbele concetăţenilor din anii 1440-1460, numai că poetul Villon trece la enumeraţia morală: „…săraci ca şi avuţi,/mireni şi popi, deştepţi, netoţi,/şi mari şi mici, frumoşi şi sluţi,/zgârciţi sau darnici, drepţi sau hoţi/şi doamnele-ncântând pe toţi/purtând pe ele, după cin,/podoabe greu să le socoţi/se vor sfârşi peste puţin.” („Eu m-am născut în sărăcie”).
Poetul „rătăcitor” pătrunde în unele din baladele sale dureros de adânc şi profund în ceea ce înseamnă existenţa omului pe pământ: „”De moarte domnii n-au scăpare,/cum n-are nimeni pe pământ;/sau iuţi sau plini de întristare,/la fel s-au spulberat în vânt!” în „Balada cu acelaşi tâlc, în vechiul grai franţuz”.
Pentru a afla atmosfera acelor vremuri a Franţei conduse de Ludovic al XI-lea vă propun să citiţi următoarele balade: „Balada doamnelor din alte vremuri”, „Balada domnilor din alte vremuri”, „Balada femeilor din Paris”, „Jalba îndreptată de Villon către Monseniorul de Bourbon”. Aşadar putem vorbi şi de un poet-cronicar al acelor timpuri!
Despre ce a însemnat Francois Vilon pentru Franţa este destul să amintesc faptul că regele Francisc I care l-a semnalat lui Clement Marot de Cahors, ultimul, în prefaţa ediţiei Villon din 1533, din ordinul aceluiaşi rege, îl numeşte pe poetul trubadur: „Cel mai bun poet parizian ce se află” iar despre opera lui afirmă: „Este atât de măiastră, atât de plină de sfaturi bune şi atât de zugrăvită în mii de culori, încât timpul ce şterge totul nu a putut să o şteargă până acum şi cu atât mai puţin o va şterge de acum înainte, când bunele scrieri franceze sunt şi vor fi mai cunoscute şi mai întâmpinate ca niciodată”.
Aş mai adăuga faptul că Villon este primul poet care îşi compune versurile din ceea ce a îndurat în copilărie: „Eu m-am născut în sărăcie,/mlădiţă dintr-un neam de rând./Nici taica n-a avut moşie,/nici moşul său, Horaţ, nicând./Nevoia ne-a păscut pe rând/şi unde zac ai mei străbuni/(să-i ţină Domnu-n cerul sfânt)/nu văd nici sceptre, nici cununi”.
Poetul este la fel de actual şi astăzi deoarece ne confruntăm cu aceleaşi necazuri, sărăcie multă, corupţie şi mai multă iar versurile lui sunt un balsam pentru inima celui trist şi temător de Dumnezeu, aşa cum a fost şi Francois Villon. Bucuriile, dar mai ales necazurile, iubirile risipite prin bordeluri (aminteşte totuşi de o Maria şi îi dedică câteva poezii), hoinăreala cu autorităţile, toate acestea au dus la un sfârşit neaşteptat, la doar 30 de ani, dar rămâne nemuritor  prin drumul deschis în poezia franceză. Iar finalul îi aparţine tot lui Villon: „Pre veci să-l hodineşti pre el/şi în lumina din vecie,/că n-avu troc, nici farfurie/şi nici un fir de pătrunjel./La faţă, ras; pe cap, la fel/(nap jupuit părea-n chelie…)/Pre veci să-l hodineşti pre el!/Cu legi l-au surghiunit mişel,/cu sapa-n tur i-au dat, să ştie/că nu-i stă bine ca să vie/mereu să strige: Fac apel!/Pre veci să-l odihneşti pe el!!”.
N-am pretenţia că am spus totul despre poet, doar am încercat să vă readuc în minte şi inimă un mare spirit al secolelor trecute, care prin forţa versurile sale ne face să fim mai blânzi, mai aproape de Dumnezeu şi jertfa lui Isus pe Crucea Golgotei.

                                                                          Gelu Dragoş

                                       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu