marți, 5 aprilie 2016

„Zestrea strămoşească a Maramureșului” a ajuns la cursul cu numărul 5, dr. Ilie Gherheş printre participanţi !

            
Joi, 31 martie 2016, la Cursul Gratuit „Zestrea strămoşească a Maramureșului”, coordonat de lect. univ. dr. Delia-Anamaria Răchișan, un grup de copii talentați de la Liceul Tehnic „Al. Filipașcu” din Petrova, pregătit de domnișoara profesor Viorica Mihalca a încântat participanții cu „Nunta tradițională din Petrova ‒ Țara Maramureșului”. Masteranda, domnișoara profesor Viorica Mihalca le insuflă elevilor săi tradițiile, valorile strămoșești de la cea mai fragedă vârstă. S-au respectat etapele specifice nunții tradiționale: iertăciuni, horea miresei, Bărbătescul, strigatul cu grâu, strigătura la găină, îmbălțuitul miresei, prânzul miresei etc.
            Coordonatoarea cursului, d-na Delia-Anamaria Răchișan i-a felicitat și le-a mulțumit tuturor celor cu care a colaborat: „Felicitări masterandei, domnișoarei profesor Viorica Mihalca pentru complexitatea manifestării, pentru dăruire și pentru că le insuflă copiilor valorile strămoșești, tradițiile  frumoase, autentice din Petrova! Felicitări masterandului Duli Babici Tudor pentru coregrafia riguroasă, impecabilă! Felicitări copiilor din clasa pregătitoare, din clasa a VI-a și celor două fete de liceu, pentru momentul deosebit! Le mulțumesc oamenilor minunați care s-au implicat necondiționat: Domnului Primar ing. Ioan Petrovai din Petrova pentru asigurarea transportului, pentru că prețuiește tradițiile din Petrova; d-nei dir. Nistor Viorica de la Liceul Tehnic „Al. Filipașcu” din Petrova; ceterașului Finanțu', dobașului Alexa; Măriei a lu' Mihoc pentru țoluri și ștergare; d-nei bibliotecar Leordean Maria; domnului șef de secție Ilie Gherheș de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară pentru că a fost alături de consăteni; părinților pentru colaborare; Ralucăi Indre pentru surpriza pregătită copiilor frumoși și talentați din Petrova! Mă bucur că există maramureșeni care prețuiesc zestrea de suflet, tradițiile transmise din moși-strămoși. Nicolae Iorga afirma: «Când nu vom mai avea tradiţii, obiceiuri, port popular vom pieri ca naţiune şi popor şi vom deveni ca o privighetoare fără glas». Din punctul meu de vedere, tradițiile, obiceiurile, costumul tradițional nu vor dispărea niciodată. Românii, indiferent de zona etnografică, prețuiesc tradițiile și poartă cu mândrie costumul tradițional. Mutațiile funcționale, dinamica obiceiurilor  sunt firești. Trebuie să prețuim valorile strămoșești și această dorință, această nevoie acută trebuie să vină din interiorul nostru. Sufletul și conștiința noastră trebuie să rezoneze cu spiritualitatea meleagurilor maramureșene, cu acest spațiu arhaic unic de mare prestigiu cultural. Maramureșenii din Petrova au fost frumoși și autentici! Sunt încântată când văd maramureșeni, în special copii, purtând costum popular. Mă bucur enorm când văd că frumoasele noastre tradiții, obiceiuri sunt insuflate copiilor de la cea mai fragedă vârstă de tineri masteranzi, precum Viorica Mihalca și Duli-Babici Tudor de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Le mulțumesc și îi felicit din tot sufletul!”
            Persoanele care doresc să vizioneze reconstituirea, înregistrarea video ‒ „Nunta tradițională din Petrova ‒ Țara Maramureșului” pot accesa, pe facebook, grupul cu acces la public, intitulat „Zestrea strămoșească a Maramureșului”.
PROGRAM CURS 6: „Zestrea strămoşească a Maramureșului”, joi, 07 aprilie 2016, Sala Computeen, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, orele 15.00-17.00.
1. Dinamica obiceiurilor maramureșene ‒ Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Codrului. Prelegere: lect. univ. dr. Delia-Anamaria Răchișan
2. Vizionare documentare etnologice. Realizator: lect. univ. dr. Delia-Anamaria Răchișan
3. Expoziție: Zgărdane tradiționale maramureșene confecționate de cursanți! Partener media INFORMAŢIA ZILEI DE MARAMUREŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu