luni, 20 noiembrie 2023

Beneficii pentru sănatate ale consumului de sâmburi de nucă

 


Nucile faciliteaza buna functionare a creierului. Acizii grasi din compozitia lor imbunatatesc memoria si au un efect sedativ, reducand in mod evident stresul si tensiunea.

Vitaminele si microelementele din continutul nucilor imbunatatesc imunitatea. 100 grame de nuci au o valoare nutritiva aproximativ egala cu un litru de lapte. Proteina din nuca este foarte usor de absorbit, de aceea se recomanda consumul de nuci pentru persoanele slabite dupa o boala. Cantitatea mare de fier din nuci ajuta la combaterea anemiei.

Zincul si iodul din nuci sunt benefice pentru piele, par, unghii si glanda tiroida. Nucul este util pentru bolile sistemului cardiovascular deoarece potasiul si magneziul intaresc peretii vaselor de sange, normalizeaza tensiunea arteriala si scad nivelul colesterolului. Nucile pot fi consumate si de catre persoanele cu diabet, pentru ca au un indice glicemic scazut si nu cresc nivelul zaharului din sange. Magneziul sustine sanatatea sistemului genito-urinar si are un efect diuretic, care este indicat pentru congestie. Vitaminele C și E au proprietati antioxidante, incetinesc procesul de imbatranire si reduc influenta factorilor negativi de mediu.

In medicina populara

In medicina populara românească, nucul are atat de multe utilizari, fiind folosit intr-o multime de retete medicinale. Acesta este in primul rand o curiozitate a lumii botanice care tine la distanta toate insectele si daunatorii. Nucul este o adevarata farmacie verde, pentru ca aproape tot ceea ce produce poate fi folosit in scopuri medicinale. Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri si au efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei. Frunzele verzi, au proprietati hipoglicemiante, diuretice si ajuta la prevenirea infectiilor tubului digestiv.

Fructele nucului reprezinta un medicament-aliment, foarte bogat in vitamina E, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange si are proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace. Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este un puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii. De asemenea, miezul de nuca, acest aliment minune, are o putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar este mult mai sanatos.

Nuca este extrem de hranitoare, de aceea este indicat sa fie inclusa in dieta persoanelor slabite de boala, dar si a persoanelor care au o imunitate redusa. Frunzele plantei sunt preparate ca un ceai medicinal pentru congestie la rinichi, boli inflamatorii ale vezicii urinare și stomac. Nuca este utilizata si ca agent antiinflamator.

Uleiul obtinut din nuca este utilizat in cosmetologie si in productia de sapun natural. Uleiul are efect antiinflamator si este folosit pentru bolile de piele. Coaja de nuc verde este un ingredient de baza ce se afla in produsele farmaceutice si are grija de frumusetea si delicatetea pielii.

Nuca este foarte bogata in calorii, iar cantitatea maxima de nuci pe zi este de 100 de grame. Nucile nu trebuie consumate in exces in special de catre persoanele obeze, deoarece 100 de grame de nuci au 654 kcal. Nucul este un alergen destul de puternic, de aceea ar trebui consumat cu moderatie iar la persoanele care sunt predispuse la alergie trebuie introdus treptat in dieta.

De asemenea, in cazul bolilor inflamatorii cronice ale tractului gastro-intestinal, se recomanda consumul cu mare atentie al nucilor si sunt indicate doar cateva bucati. Tinand cont ca acest aliment minune joaca un rol atat de important pentru sanatate, este important sa-i conferiti atentia binemeritata so sa va bucurati din plin nu doar de gustul sau foarte bun, ci si de proprietatile sale uimitoare.

Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu