Nucile faciliteaza buna functionare a creierului. Acizii grasi din compozitia lor imbunatatesc memoria si au un efect sedativ, reducand in mod evident stresul si tensiunea.
Vitaminele si microelementele din continutul nucilor
imbunatatesc imunitatea. 100 grame de nuci au o valoare nutritiva aproximativ
egala cu un litru de lapte. Proteina din nuca este foarte usor de absorbit, de
aceea se recomanda consumul de nuci pentru persoanele slabite dupa o boala.
Cantitatea mare de fier din nuci ajuta la combaterea anemiei.
Zincul si iodul din nuci sunt benefice pentru piele,
par, unghii si glanda tiroida. Nucul este util pentru bolile sistemului
cardiovascular deoarece potasiul si magneziul intaresc peretii vaselor de
sange, normalizeaza tensiunea arteriala si scad nivelul colesterolului. Nucile
pot fi consumate si de catre persoanele cu diabet, pentru ca au un indice
glicemic scazut si nu cresc nivelul zaharului din sange. Magneziul sustine
sanatatea sistemului genito-urinar si are un efect diuretic, care este indicat
pentru congestie. Vitaminele C și E au proprietati antioxidante, incetinesc
procesul de imbatranire si reduc influenta factorilor negativi de mediu.
In
medicina populara
In medicina populara românească, nucul are atat de
multe utilizari, fiind folosit intr-o multime de retete medicinale. Acesta este
in primul rand o curiozitate a lumii botanice care tine la distanta toate insectele
si daunatorii. Nucul este o adevarata farmacie verde, pentru ca aproape tot
ceea ce produce poate fi folosit in scopuri medicinale. Cojile verzi care
invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri si
au efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Frunzele verzi, au proprietati hipoglicemiante, diuretice si ajuta la
prevenirea infectiilor tubului digestiv.
Fructele nucului reprezinta un medicament-aliment,
foarte bogat in vitamina E, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului
cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange si are proprietati
stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace. Axul nucii, adica acea
pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este un puternic astringent, are
efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii. De
asemenea, miezul de nuca, acest aliment minune, are o putere calorica la fel de
mare ca si carnea, dar este mult mai sanatos.
Nuca este extrem de hranitoare, de aceea este
indicat sa fie inclusa in dieta persoanelor slabite de boala, dar si a
persoanelor care au o imunitate redusa. Frunzele plantei sunt preparate ca un
ceai medicinal pentru congestie la rinichi, boli inflamatorii ale vezicii
urinare și stomac. Nuca este utilizata si ca agent antiinflamator.
Uleiul obtinut din nuca este utilizat in
cosmetologie si in productia de sapun natural. Uleiul are efect antiinflamator
si este folosit pentru bolile de piele. Coaja de nuc verde este un ingredient
de baza ce se afla in produsele farmaceutice si are grija de frumusetea si
delicatetea pielii.
Nuca este foarte bogata in calorii, iar cantitatea
maxima de nuci pe zi este de 100 de grame. Nucile nu trebuie consumate in exces
in special de catre persoanele obeze, deoarece 100 de grame de nuci au 654
kcal. Nucul este un alergen destul de puternic, de aceea ar trebui consumat cu
moderatie iar la persoanele care sunt predispuse la alergie trebuie introdus
treptat in dieta.
De asemenea, in cazul bolilor inflamatorii cronice
ale tractului gastro-intestinal, se recomanda consumul cu mare atentie al
nucilor si sunt indicate doar cateva bucati. Tinand cont ca acest aliment
minune joaca un rol atat de important pentru sanatate, este important sa-i
conferiti atentia binemeritata so sa va bucurati din plin nu doar de gustul sau
foarte bun, ci si de proprietatile sale uimitoare.
Dr.
Iulian COZA

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu