Așa e normal. Să îți pese de necazul altora, să fii solidar cu ei atunci când sunt vizibil nedreptățiți. Nu contează domeniul în care se produce cotropirea drepturilor și libertăților unor semeni.
Cu câteva luni în urmă, prin noua lege a pensiilor, aproape un milion de foști lucrători în sectoare catalogate speciale, dificile, condiții grele sau cum Dumnezeu le mai denumesc nemernicii diriguitori ai vremurilor noastre, au fost furați ca-n codru de drepturile consfințite de lege. Pensiile le-au fost ciopârțite fără rușine, cu încălcarea gravă a legalității.
Mulți s-au bucurat, n-au schițat niciun gest de solidaritate, au tăcut convinși de propaganda ticăloasă și mincinoasă că și așa primesc pensii prea mari, că trăiesc prea mult, că nu se justifică efortul financiar care, de fapt nu există, aici fiind vorba doar de participarea contributivă a celor în cauză.
Să fie sănătoși, că voioși nu cred că vor fi. În loc de alte comentarii prezentăm un fragment din ordonanța „trenuleț” care va fi adoptată de guvern, cu referire la majoritatea categoriilor de pensionari.
Cei proveniți din sectoarele cu „munci grele”, nu sunt afectați, lor li s-a tăiat „macaroana” cu câteva luni înainte. Dar e bine să simtă și alții cum e solidaritatea cu cei nedreptățiți. Lectură plăcută!
Pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației de la 1 ianuarie 2025 și vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024. Pensiile ar fi trebuit să se indexeze cu 12,1%, dar această creștere nu va mai avea loc.
De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar;
„Art. XVI – (1) Prin derogare de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 179 din Legea nr.11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecãtorești, al parchetelor de pe lângã acestea și al Institutului Naþional de Expertize Criminalistice, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiþiile legii nu se actualizeazã cu rata medie anualã a inflaþiei.
(3) În anul 2025, indemnizaţiile pentru limită de vârstă acordate în temeiul Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(4) Prin derogare de la art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(5) Prin derogare de la alin. (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(6) Prin derogare de la alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu și pensiile de urmaș stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(7) Prin derogare de la alin. (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
(8) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează indexează cu rata medie anuală a inflaţiei.”, se arată în Ordonanța trenuleț.
C.L.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu