vineri, 14 septembrie 2012

Despre Oltchim Ramnicu Valcea


In data de 18 septembrie se va anunta castigatorul licitatiei. Pana in prezent exista 12 cumparatori pentru caietele de sarcini, inclusiv cei 4 din prima etapa (asta-primavara).
Dupa 18 septembrie se va negocia contractul cu castigatorul, iar apoi va trebui sa mai treaca un timp, 1-2 luni, pana la clarificarea unor chestiuni legle obligatorii - aspecte privind concurenta, chestiuni de mediu, conditiile preluarii rafinariei Arpechim.
Este importanta asigurarea unor structuri functionale de conducere executiva in perioada de privatizare.
Managementul executiv a devenit functional din 11 septembrie. Consiliul de Administratie a delegat exercitiul atributiilor de Director General catre dl. Radu Olaru, director general adjunct si director de productie si investitii. Cererile de eliberare din functie a celor 16 directori executivi care se alaturasera d-lui Constantin Roibu au fost respinse (incluzandu-l pe dl. Olaru). Demisia d-lui Constantin Roibu a fost acceptata. Ceilalti directori ai Oltchim trebuie sa ramana in combinat sa asigure securitatea bunurilor statului si sa faciliteze reluarea activitatii prin obtinerea unei finantari bancare pentru capitalul de lucru.
Dreptul la libera exprimare trebuie respectat, dar nu putem incuraja demersuri extreme - precum greva foamei - care pun in pericol sanatatea unor oameni care si asa au avut de suferit. Totodata, nu incurajam forme de presiune nedemocratica asupra sindicatului. Daca membrii sindicatului nu au fost reprezentati corect, daca interesele lor au fost neglijate si subordonate unor interese particulare, atunci salariatii se vor exprima si prin vointa lor, prin vot, vor numi noi organe de conducere in sindicat, care sa ii reprezinte mai bine.
Se fac intalniri zilnice cu bancile comerciale, pentru identificarea unor solutii de finantare in ajutorul Oltchim.
Luni, a avut loc o intalnire cu principalele 3 banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria.
Marti, Vice Prim- Ministrul Romaniei, Ministrul Economiei, au avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe tema Oltchim.
Miercuri, la Ministerul Economiei, ne-am intalnit din nou cu banci si cu furnizori ai Oltchim.
Exista deja solutia ca Oltchim sa nu fie deconectata de la sistemul energetic national, cu ajutorul Consiliului Judetean Valcea si CET Govora. Cel putin puterea necesara pentru alimentarea la cota de avarie va continua sa fie furnizata. Cautam in continuare solutii tehnice si economice pentru a se putea creste puterea furnizata Oltchim in momentul reluarii activitatii.
Speram ca in colaborare cu furnizorii de materii prime si cu beneficiarii produselor Oltchim sa putem incepe cu contracte de procesare, in cadrul carora partenerii Oltchim sa asigure materia prima si sa primeasca in schimb produse. Aceasta ar diminua substantial, cu circa 50%, efortul financiar necesar pentru repornire. Bineinteles, este necesar ca procesarea sa poata fi facuta in conditii de rentabilitate economica, sa nu se mai lucreze in pierdere ca pana acum. In ultimele luni, Oltchim a lucrat intentionat in pierdere - circa 7 milioane Euro / luna.

Trebuie identificate toate cauzele acestei anti-performante economice. Se stie ca lucrul sub un anumit grad de incarcare a capacitatilor de productie scade randamentele tehnologice si economice. Noi vrem sa stim si celelalte cauze pentru care Oltchim are aceste rezultate. Chiar si pentru perioada cand a inregistrat profit, se poate aprecia ca nu tot profitul a fost realizat la Oltchim. Nu este suficient ca un agent economic sa aiba un profit contabil oarecare, pentru a spune ca managementul este cel optim. De asemenea, cei care au inchis ochii la problemele Oltchim si care nu au luat masuri atunci cand inca se mai putea redresa fara consecinte sociale, sunt responsabili impreuna cu cei care au cauzat problemele. Acum, la Oltchim nu au mai putut fi ascunse problemele si, cand au izbucnit, reactia capitanului de vas a fost sa fuga primul de pe corabie. Noi ne vom preocupa de salariati si de redresarea activitatii. Speram sa o reusim in timpul cel mai scurt. Speram ca si privatizarea sa asigure Oltchim un viitor indelungat, in beneficiul economiei nationale, al judetelor Valcea si Arges.

Publicat de LIVIU MARIAN POP, ministru pentru Dialog social

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu