duminică, 23 august 2015

La Sighet ...Un bust de aur, turnat în bronz

Sâmbătă , 22 august  2015 în capitala Maramureşului de odinioară, Sighetu- Marmaţiei s-a dezvelit bustul celui care vieţuit printre noi diplomat, filosof,dar şi nepreţuit prieten al celora ce reuşeau să-i înţeleagă limbajul dr. Ioan (Jean) Bălin.
 Într-un cadru exeget , la invitaţia grupului de iniţiativă, s-a vorbit despre   profesorul  de liceu  Jean Bălin şi mai puţin despre universitarul şi diplomatul  născut în comuna  de pe Valea Cosăului ,Călineşti. 
       Minte sclipitoare, năvalnică, predispusă unui umor sănătos a lăsat amprenta unică peste toţi cei prezenţi care în diferite ipostaze au fost preajma lui delungul timpului. Neîngăduit de puţini au fost prezenţi profesorii Sighetului, dar mai ales intelectualitatea naţională care s-a bucurat de favorurile lui. Menţionăm că dr. Ioan  Bălin a fost  profesor univesitar la Politehnica din Bucureşti, iar după intrarea Convenţiei Democratice la conducerea României, a fost cooptat în corpul diplomatic fiind trimis ambasador al  României în regatul Marocului. Din această poziţie  a sprijinit mulţi tineri merituoşi creîndu-le condiţii de studii în Casablanca, iar unora oferindu-le întreaga sa  agoniseală materială. Fireşte aceştia nu au fost  prezenţi din varii motive . Amplasamentul bustului  în faţa Liceului Pedagogic ,onorează instituţia în care şi-a petrecut adolescenţa Ioan Bălin iar expunerea degajată alături  de cea mai veche biserică din Maramureş este semn al  preţuirii sincere de care se bucură memoria lui JEAN  BĂLIN în faţa urmaşilor de voievozi ai Maramureşului  prezenţi în carne şi oase, dar modest reprezentati  într-o sărbătoare comercială, oferită de edili, ce se desfăşura concomitent cu denumirea de“EternulMaramureş”.  
Omagiile evenimentului au fost prezentate de foşti prieteni, foşti elevi, ajunşi teologi, cercetători, avocaţi, economişti, politicieni , medici, profesori , jurnalişti, care în cuvinte simple dar sincere parcă pictau prin frazele lor un tablou imes ce se dorea reprezentarea personalităţii inegalabilului fiu al Maramureşului dr. JEAN BĂLIN.
 Prin obolul particular a celor care l-au preţuit, o imagine a junelui  Ion  Bălin a  a fost transpusă în bronz de către sculptorul şi  omul de cultură Ioan Marchiş, pentru a marca trecerea prematură în eternitate  a celui care  a eliberat destine şi a construit spirit  disipându-se în fiecare din cei care au putut bea din  pocalul inegalabilei sale culturi. S-a propus primarului Ovidiu Nemeş din Sighet transferarea numelui   IOAN BĂLIN pe o porţiune a actualei străzi Plevnei, strada care păstrează paşii geniului JEAN BĂLIN în drumul său   spre liceul de cultură generală DRAGOŞ VODĂ unde a sculptat cu harul său sufletele celor care l-au cunoscut ca profesor.
             

                                                                         VASILE TIVADAR



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu